Milloin kannattaa alkaa yrittäjäksi?

Olin pari viikkoa sitten puhumassa tulevaisuuden yrittäjille. Kerroin omasta yrittäjätaustastani, ja siinä samalla sivusin parasta aikaa yrittäjyyden aloittamiseen.

En muista mistä tämän hienon ajatuksen varastin, mutta kuva visualisoi mielestäni hienosti ihmisen elinkaaren kapaloista krematorioon.

 • Kun on nuori, aikaa ja energiaa riittää (teinien vanhemmat voivat olla eri mieltä), mutta rahaa on vähemmän.
 • Kun on keski-ikäinen, energiaa on ja rahaakin jo vähän, mutta aika on kortilla.
 • Kun on seniori, aikaa ja rahaa on, mutta energiaa ei juurikaan.

Ensimmäinen yritys kannattaa mielestäni perustaa mahdollisimman nuorena. “Ensimmäinen” siksi, että aika harva osaa hoitaa asiansa kunnolla heti laakista. Ja yrityksen perustaminen nuorena kannattaa erityisesti neljästä syystä:

 1. Kun ei ole rahaa, on pakko keksiä fiksuja ratkaisuja. Monelle yritykselle turvallinen menestyminen on innovoinnin ja kehityksen loppu. Ja kun rahaa ei oikeasti ole, yritykseen juurtuu reipas myyntinälkä ja kulukuri jo alusta saakka.
 2. Kun on nuori, on sitä aikaa ja energiaa. Molemmat ovat todella tärkeitä resursseja silloin kun yritys on vastasyntynyt eikä rahaa ole.
 3. Epäonnistuminen ei haittaa niin paljoa. Kun elätettävänä ei ole vielä perhettä eikä muita isompia velvollisuuksia, pienet taloudelliset hikat eivät tunnu niin pelottavilta.
 4. Kun on kokematon, ei vielä tiedä mikä on mahdollista ja mikä ei. Se on paras tapa saada aikaiseksi jotain hienoa. Jos takana on kymmeniä vuosia työelämässä, järki lyö usein jarruja päälle. Sen lisäksi vanhemmiten tutut ja kaverit ovat hanakampia kertomaan mikä kaikki ei voi toimia.

Itseäni harmittaa hieman, että en alkanut yrittäjäksi jo paljon nuorempana.

Ajattelin ääneen samaisen esityksen aikana, että olisi ollut kiva jekku perustaa kaikille kuulijoille yritys valmiiksi. Olisi ollut taas yksi tekosyy vähemmän. Tai miten hienoa olisikaan, jos jokainen vastasyntynyt saisi jo yrityksen lahjaksi? Ei olisi iso kustannus, ja parantaisi yhteiskunnan suhtautumista yrittäjyyteen.

Paras tapa sössiä elämänsä yrittäjänä, osa I

Kun töissä on kivaa, menettää helposti ajantajun ja painaa vaan menemään. Ja jos asiat menevät huonommin, on luonnollista upottaa työhön lisätunteja ja kuvitella sitä kautta pelastavansa tilanteen. Molemmissa tapauksessa perhe ja kaverit jäävät helposti taka-alalle. Jossain vaiheessa kaverit lakkaavat kutsumasta bileisiin ja totut siihen että puoliso hoitaa kodin juoksevat asiat. Olet huomaamattasi lipsunut tilanteeseen, jossa työ muodostaa suurimman osan elämästäsi.

Sanomattakin lienee selvää, että tilanne on hyvin riskialtis kaikenlaisille ongelmille. Jos työ on koko elämäsi, lapset ja parisuhde jäävät helposti vähemmälle huomiolle. Eikä aikaakaan, kun olet työtön läski yksiössä, ilman lapsia ja puolisoa. Kannattaa huolehtia itsestään ja sosiaalisista suhteistaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Miten sitten pitää ihmissuhteet kasassa?

 • Pidä lomia. Lomien ei tarvitse olla samaan aikaan kuin muu Suomi makaa laiturin nokassa, vaan voit valita itsellesi ja yrityksellesi parhaiten sopivan ajan (olet yrittäjä, se on niitä harvoja etuja joita voi oikeasti käyttää hyödykseen). Itse painan töitä helposti sen 6 päivää viikossa, mutta tiedän että 7 päivä on melko toiveajattelua. Jokainen tarvitsee hetken hengähtämisaikaa, ja yksi päivä viikossa on minimi. Yritän pitää myös jokaisen 7 viikon välein vähän löysemmän viikon, jolloin en ole tavoitettavissa helposti.
 • Yritä pitää työt työpaikalla. Yrittäjänä tämä on erityisen vaikeaa. Työt tulevat jossain määrin aina työpaikalta mukaan kotiin, mutta ei se sitä tarkoita että sinun kannattaisi tehdä töitä koko ajan.
 • Palkkaa lisäkäsiä. Muistat varmaan, että firmassa tarvitaan vain kahdenlaisia ihmisiä (niitä jotka hankkivat asiakkaat ja niitä jotka tekevät työt)? Sääntöön on poikkeuksena ne työntekijät, jotka hoitavat sinun työsi. Kun yritys kasvaa, palkkaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa assari, projektipäällikkö tai työmaapäällikkö joka on sinun oikea kätesi firmassa. Heti kun saat työnnettyä töitäsi muille, elämäsi laatu paranee kohisten ja firmakin hyötyy.
 • Pidä rajat. Kun olet saanut palkattua firmaan ihmisiä jotka tekevät sinun töitäsi, ala olemaan laiska työntekijöiden yhteydenottojen kanssa. Firma pyörii kyllä itsestään, jos ihmiset hoitavat työnsä. Jokaiseen yhteydenottoon ei tarvitse tai kannata reagoida.
 • Riittävän hyvä on parempi kuin tosi hyvä. Tähän syyllistyy hirvittävän moni yrittäjä. Asiakkaalle tehdään helposti sellaista laatua jota hän ei ole edes tilannut — tai vielä pahempaa, edes tiedä saavansa.
 • Tee työsi tehokkaammin. Oletko ihan varma, että asiakas tarvitsee sopimukset paperisina? Entä onko jokainen työvaihe oikeasti tarpeellinen? Sähköisten työkalujen käyttäminen ja omien prosessien virtaviivaistaminen helpottaa elämää kummasti, jolloin aikaa jää tärkeämmille asioille.

Toki voit olla noudattamatta näitä vinkkejä. Ei ole sellaista bisneskriisiä, jota ei kunnon sössiminen ihmissuhteissa synkentäisi.

Parempi lomalla kuin pakkolomalla

Parempi lomalla kuin pakkolomalla

Yrittäjänä lomaan suhtautuu aivan eri tavalla kuin palkkatyöläisenä. Siinä missä palkkatyöläinen odottaa lomaa silmät loistaen, yrittäjä jännittää kassan kestävyyttä kesän yli. Tilannetta ei helpota sekään, että tietenkin kotona odotetaan yrittäjän pystyvän kesän tullen olemaan ns. normaali kansalainen, joka ei työpaikalle päin edes sylkäise. Monelle yrittäjälle kesä onkin stressaavampaa aikaa kuin sitä edeltävät arkikuukaudet. Itse en enää ahdistu kesästä samalla tavalla kuin vuosia sitten, mutta se onkin vaatinut pitkäjänteistä työtä ja oikeiden ihmisten palkkaamista. Alla pari opittua asiaa, jotka ovat mahdollistaneet itselleni stressittömämmät kesälomat.

Delegoi. Yrittäjänä sinun kannattaa pyrkiä tilanteeseen, jossa pystyt ulkoistamaan itsesi pala palalta. Muuten olet yrityksesi kasvaessa tilanteessa, jossa teet itse kaiken. Sellainen johtaa aika nopeasti kestämättömään kuormaan, ja pian selkäsi napsahtaa kuin jäinen autoharja.

Palkkaa paremmin. Jos palkkaat yritykseesi tottelevaisia orjia, et saa itsenäisiä ongelmanratkaisijoita. Nämä ominaisuudet tulevat harvoin samassa paketissa. Ja kun annat valtaa, älä rankaise epäonnistumisista. Muuten saat tehdä kaikki itse vastaisuudessakin.

Prosessit, prosessit, prosessit. Kun yrityksessä on tietty tapa tehdä asioita ja hyvät dokumentaatiot, kokemattomampikin työntekijä pystyy tekemään tarvittavia asioita — ei välttämättä niin nopeasti, mutta kuitenkin. Ja jos kesän aikana paljastuukin että joku ohje ei toimikaan niin kuin olet ajatellut, voit tehdä korjausliikkeen lomien jälkeen.

Kasaa kassaa jo keskitalvella. Tämä tietty riippuu ihan täysin alasta ja yrityksestä. Oman yrityksen kanssa on selkeät kausivaihtelut, jossa heinäkuussa ei tapahdu yksinkertaisesti mitään. Kesän kassakuoppaa varten sitten pitää olla rahaa taskussa sen verran, että ei tarvitse aivan jokaista yötä valvoa.

Ota omanlaisesi loma. On kahdenlaisia lomia. Sellaisia kiiltokuvalomia joista postaillaan kuvia facebookkiin, ja sellaisia jotka oikeasti lataavat virtaa. Yleensä ne eivät ole samoja lomia. Vaikka koko muu Suomi olisi sitä mieltä, että viikon kulttuuriloma helvetillisen kuumassa hiekkavaltiossa olisi “ihanaa”, sinun ei siitä tarvitse nauttia. Jos paras lomasi on viikko ilmastoidussa hotellissa, ota sellainen. Voit sitten käydä napsimassa facebook-elvistelykuvan uima-altaalta drinksun kera.

Valitettavasti tämän lomakauden kannalta asiat ovat jo niin sanotusti housuissa, mutta asia on aina ajankohtainen. Yrittäjänä voit pitää lomasi silloin kun se yrityksellesi ja sinulle sopii parhaiten. Mitä nopeammin saat loma-asiat järjestymään, sitä parempi omalle mielenterveydellesi.

Millaisia vinkkejä sinulla on lomakaudesta selviämiseen?

Aloittavan yrittäjän säännöt

Tämä lista on lyhyt ja ytimekäs. Siinä on tiivistettynä kaikki se, jota olen yrittäjäurani aikana oppinut. Aina kun olen jättänyt sääntöjä noudattamatta, olen katunut kovasti. Ohessa omat sääntöni, olkaa hyvä:

 1. Yrityksen tarkoituksena on tehdä rahaa juuri sinulle.
 2. Ei mulkvisteja.
 3. Kassavirta on kuningas.
 4. Kaikki paitsi myynti ja markkinointi voivat odottaa.
 5. Katso kohta 1.

Yrityksen tarkoituksena on tehdä rahaa juuri sinulle

Suomessa on vallalla kornin kommunistinen näkemys siitä, että yrityksen ainoa tavoite on työllistää, ja että kaikki muut päätöksentekoa ohjaavat arvot olisivat jotenkin likaisia. Yrityksellä tietenkin voi olla kirjattuja ja kirjaamattomia arvoja jotka ohjaavat sen toimintaa ja yritys voi olla hyvä työpaikka, mutta yritysten tehtävänä ei ole työllistää. Työllistäminen on lisäarvon tuottamisen oheistuotos.

Tiedän että se ei kuulosta kivalta kaikille, mutta minuakin harmitti aikanaan kuulla ettei joulupukkia ole. Btw, jos olet sitä mieltä että yrityksen ei tarvitse tuottaa voittoa, ota yhteyttä. Minulla on sinulle mahtava liikeidea.

Ei mulkvisteja

Älä tee töitä mulkvisteille, älä palkkaa mulkvisteja ja ennen kaikkea, älä itse ole sellainen. Joskus kuvittelin, että mulkvistien kanssa on suorastaan pakko tehdä töitä, halusi tai ei. Onneksi, ei ole. Mulkvistien leikkaamisesta elämästäsi on tietenkin hintansa (yleensä se on taloudellinen), mutta kokonaisuutena pääset aina plussalle. Elämä on paljon miellyttävämpää kun huolehdit siitä, että ympärilläsi ei ole ihmisiä joihin et haluaisi tuhlata edes tiiliskiveä.

Aina kun olen kuvitellut maailman kaatuvan mulkvistin pois potkimiseen, asioilla on ollut tapana järjestyä.

Kassavirta on kuningas

Kassavirta tarkoittaa tulojen ja menojen sykettä pankkitilillä. Sinne tulee rahaa asiakkaiden maksamista laskuista ja sieltä lähtee rahaa maksamistasi laskuista. Jos erotus on miinusmerkkinen, olet kaulaasi myöten keltaisessa nesteessä. Tämä eloonjäämiskamppailu on koko yritystoiminnan ydin.

Jotta pääsi pysyisi pinnalla, sinun täytyy koko ajan yrittää saada enemmän kannattavaa kauppaa samaan aikaan kun yrität pitää kulut kurissa. Seuraa kassavirtaa haukan lailla. Jos rahaa ei ole, ei ole yritystäkään.

Kaikki paitsi myynti ja markkinointi voivat odottaa

Markkinointi on mielestäni onnistunut, kun asiakas osoittaa halunsa ostaa. Myynti on taas prosessi jonka seurauksena rahasi siirtyy asiakkaan taskusta yrityksen taskuun — ja pitkän kierroksen ja ahnaiden välikäsien kautta sinun taskuusi. Jos laiminlyöt myynnin ja markkinoinnin, rahantulo lakkaa todella nopeasti. Myynnin hiipumisen huomaat heti, mutta markkinoinnin näivettymisen seuraukset ilmenevät usein vasta puolen vuoden kuluttua.

Vaikka olisi kuinka kiire tai ahdistus, yritä löytää aikaa joka päivä sekä markkinointiin että myyntiin. Jos lopetat ne tänään, kärsit siitä huomenna.

Jäikö joku tärkeä asia listaamatta?

Älä yritä! uunista ulos

On ollut kohtuullisen kiire viimeiset viikot. Tiesin jo vuoden 2014 lopulla, että toukokuu on kiireinen. En tosin tiennyt, että se olisi näin kiireinen. Ensin käytiin yritysostoksilla, sitten kirja tuli ulos ja pidettiin julkkarit. Julkkareissa pidin pienen esityksen omasta yrittäjän historiastani (slidet ohessa).

Nyt ehtii jo ajattelemaan blogikirjoituksiakin. 🙂