Esiintymisjännityksen salainen vastalääke

Olen puhumassa 11.11.2015 (agh, se on jo ensi viikon keskiviikko!) Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden osuuskunta Tekymin ja I-dealin järjestämässä yrittäjyyspäivässä. Muita puhujia ovat Laura Johansson, Katleena Kortesuo, Kim Väisänen ja Mad/DocVenturesin kaksikko Riku & Tunna. Tyypilliseen tapaani panikoin jo reippaasti etukäteen.

Olen käsitellyt esiintymispelkoa ja siitä selviämistä Katleenan kanssa kirjoittamassani kirjassa (Nörtin esiintymisopas), mutta ei tämä kyllä silti helpompaa ole. Nytkin on vatsa kuralla ja sydän ottaa ylikierroksia jo pelkästä ajatuksesta. Mutta jotain on tällä kertaa eri tavalla. Aikaisemmin olen nimittäin jännittänyt itsekkäästi omaa suoritustani, mutta nyt mietin koko ajan, että miten saisin annettua yleisölle oikeasti jotain. Tuntuu pahalta ajatukselta, että hukkaisin ihmisten elämästä tunnin. Ei paineita.

Liikunta ja valmistautuminen lieventävät fyysistä ahdistuneisuuden tunnetta, mikäli sellainen äityy kovin pahaksi. Onneksi minulla on kuitenkin salainen ase esiintymisjännitykseen. Koko esiintymisopetteluni viisaudet on nimittäin kirjattu tähän vihkoseen, jonka Katleena minulle antoi osana henkilökohtaista opetussuunnitelmaani. Kirjanen sisältää muun muassa kuvan joulukuusesta ja lehmästä, jonka viereen on kirjoitettu sekavalla käsialallani “kukapa lehmän häntää nostaa ellei ammu ammuu ammummuuöääh”.

Epäonnistuminen ei selkeästikään ole vaihtoehto.

Jannen työkirja

Mitä Googlen työntekijä katuu?

Mitä Googlen työntekijä katuu?

Törmäsin aivan mahtavaan artikkeliin. Aditya Mahesh kertoo, mitä taitoja olisi toivonut opetelleensa ennen kuin meni Googlelle töihin. Lista on lyhyt ja ytimekäs, ja olen niistä täysin samaa mieltä. Erityisen osuva se on näin tietotyöläisen näkökulmasta.

Visualisoi

Mitä ikinä elämässä tekeekään, on hyvä että omia ajatuksiaan voi visualisoida. Minimivaatimus on se, että pystyy hahmottelemaan ajatuksiaan paperille, mutta aina parempi jos voi tehdä oikeasti markkinointikelpoista layouttia tai kuvitusta vaikka Adoben Photoshopilla.
Vinkki: Adobella on runsaasti hyviä opetusvideoita.

Kirjoita

Kirjoittaminen on ajattelemista. Mitä kompleksisempi kokonaisuus, sitä tärkeämpää on kyetä purkamaan ajatukset sanoiksi.
Vinkki: paras tapa oppia kirjoittamista on 1) lukea paljon ja 2) kirjoittaa vielä enemmän. Perusta oma blogi jo tänään, ja ala treenaamaan!

Rakenna

Visualisointi ja kirjoittaminen auttavat asioiden suunnittelussa, mutta on aika rasittavaa jos ei osaa itse rakentaa mitään. Adityaa mukaillen, mielestäni jokaisen tietotyöläisen kannattaisi opiskella ainakin html/css:n perusteet, vaikka ei ikinä mitään isompaa koodausprojektia aloittelisikaan.
Vinkki: aloita Html/css-opiskelu täältä.

Analysoi

Auttaa todella paljon, jos pystyy jotenkin keräämään ja analysoimaan dataa. Datan kerääminen ei rajoitu vain verkkosivuston mittareiden vahtimiseen, vaan kaikenlainen data omasta työstä ja elämästä oikein analysoityna ja ymmärrettynä auttaa tekemään valistuneita päätöksiä. Vinkki: lue pikaselitys Google Analyticsista tai sukella vähän syvemmälle.

Markkinoi

Jos osaa suunnitella, kirjoittaa, rakentaa ja analysoida, olisi hyvä myös osata markkinoida. Vinkki: Lue Parantaisen Jarin blogia ja seuraavaksi jeesusteippi-markkinoinnista.

One more thing…

Lista ei ole kuitenkaan täydellinen ilman esiintymistaitoa (kiitos Katleena!). Ilman kykyä esiintyä muista taidoista ei saa läheskään kaikkea irti. Esiintyminen on myös eräs tärkeimmistä myymiseen liittyvistä taidoista, joten sen treenaaminen kantaa yhtä lailla hedelmää. Ja mikä parasta, jokainen päivä tarjoaa mahdollisia esiintymistaitojen hiomiseen!

Kotitehtävä: Mitkä näistä taidoista sinulla on jo hallussa? Mitä taitoa voisit kehittää ensimmäiseksi?