Kuinka välttää konkurssi ja selviytyä sen seurauksista

Kuinka välttää konkurssi ja selviytyä sen seurauksista

Yrittäjä, tuntuuko yrityksesi kultaiselta vankilalta?

Haluatko vapauttaa aikaasi, parantaa yrityksesi tulosta ja saada elämäsi takaisin?

Klikkaa tästä

Konkurssi eli latinalaisittain concursus on hanurista. Nykyään toki aina muistetaan sanoa, että konkurssi ei ole häpeä tai noloa. Jokainen konkurssin kokenut yrittäjä tosin tietää, että totuus on vähän toisenlainen. Se on vähän sama kuin sanoisi, että verkkareihin virtsaamista vuoristoradassa ei tarvitse hävetä. Periaatteessa totta, käytännössä ei.

Liiketoimintaan kuuluu aina riski, ja konkurssi on luonnollinen osa markkinataloutta. Omalle kohdalle osuessa se tosin naurattaa yhtä paljon kuin legon liiskaaminen kantapäällä. Henkilökohtaisesti prosessin kokeneena suosittelen välttämään tätä oppimiskokemusta viimeiseen saakka.

Miten sitten välttää konkurssi?

Ensinnäkin, kukaan ei joudu konkurssiin vahingossa. Konkurssi vaatii yleensä aktiivista silmien sulkemista kuihtuvan kassavirran edessä tai taloudellista tumpelointia. Yleensä syy on yhdistelmä molempia. Konkurssiin päätyminen voi olla myös seuraus siitä, että firma ei ehdi sopeutua tarpeeksi nopeasti tilauskannan tyrehtymiseen. Tuolloin kulut juoksevat nopeammin kuin kassa kestää ja edessä on taloudellinen ahdinko.

Mutta miten sitten voi välttää konkurssin? Alla viisi konkreettista keinoa.

 1. Käytä kassavirtalaskelmaa. Kassavirtalaskelma on muhkein suojamuurisi maksukyvyttömyyttä vastaan. Kun näet, että kassavirtalaskelmassa punainen seinä alkaa lähestyä, on aika aloittaa firman tervehdyttäminen. Pienemmissä yrityksissä se tarkoittaa yleensä irtisanomisia, oman palkan leikkaamista ja kaikenlaisten ei-kriittisten kehityshankkeiden kuoppaamista.
 2. Maksa laskusi ajoissa. Maksumuistutukset kannattaa ottaa tosissaan ja hoitaa asiat ajoissa kuntoon. Kun firman nimi nousee Kauppalehden juoksulistalle, jokainen fiksu tavarantoimittaja minimoi vahingot. Bisnestä on todella tympeää pyörittää, jos firman luottokortti leikataan eikä tavaraa saa laskulla.
 3. Älä ota megaisoja tilauksia sisään, ellet ole ihan varma että pystyt selviytymään niistä. Ison asiakkaan iso tilaus kiperässä kassakuopassa on kuin koirankakkakikkare konvehtirasiassa. Sen lisäksi että työn tekeminen maksaa, isoilla asiakkailla on tapana käyttää alihankkijoitaan pankkeina. Tuolloin saatat joutua odottelemaan rahojasi pidempään kuin kassasi kestää.
 4. Älä ota tilanteen parantamiseksi henkilökohtaisesti taattua lainaa, ellet ole aivan varma siitä, että kassakuoppa on vain väliaikainen. Mitä teetkään, älä missään nimessä ota pikavippejä. Jos et saa lainaa pankista, siihen on syynsä. Silloin ei kannata enää kaivaa kuoppaa syvemmäksi.
 5. Yrityssaneeraus toimii, mutta vain jos olet ajoissa liikkeellä. Jos liiketoimintasi on tervettä mutta maksukyvyttömyys uhkaa silti, yritys voi hakeutua yrityssaneeraukseen. Tämä tarjoaa suojaa velkojilta, mutta yrityssaneerauskin kannattaa hoitaa mieluummin yhteistyössä isoimpien velkojien kanssa.

Mutta mitäs sitten jos firma ajaa kaasu pohjassa seinään kaikista yrityksistä huolimatta?

Uli uli, konkurssi tuli. Mitä nyt?

No, nyt kuuppaa kiristää vähän aikaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Onneksi voit itse vaikuttaa tilanteeseen jossain määrin. Alla omat neuvoni:

 1. Ole huolellinen ja dokumentoi tekemisesi. Kirjaa ylös mitä teet ja miksi. Vaikka tästä ei olisi välttämättä mitään varsinaista juridista apua, tapa auttaa sinua myöhemmin toipumisprosessin aikana, kun ahdistava kokemus on muuttunut sekavaksi lankakeräksi pääsi sisällä. Sen lisäksi voit ikään kuin siirtää huolet mielestäsi syrjään paperille, jolloin ne kuormittavat vähemmän arkea.
 2. Älä perseile. Joidenkin yrittäjien konkurssipesistä ”häviää” salaperäisesti omaisuuseriä. Se on yksinkertaisesti varastamista. Vaikka et jäisi tästä kiinni, päädyt silti maksamaan. Siksi toisekseen, jokaisella teolla on aina vähintään yksi todistaja: sinä itse. Sinun täytyy pystyä katsomaan itseäsi silmiin myöhemminkin, kun savu on laskeutunut.
 3. Älä tunge päätäsi puskaan. Jos lakkaat välittämästä ja virallisten kuorien availu ahdistaa, pyydä jotakuta läheistä tekemään se puolestasi. Mitä enemmän otat etäisyyttä kriisiin, sitä syvemmälle suohon joudut. Nyt jos koskaan sinun täytyy pysyä hereillä siitä mitä tapahtuu ja olla aktiivinen. Itsesäälin aika on myöhemmin.
 4. Pidä huoli itsestäsi. Hengitä. Käy kävelylenkeillä. Syö hyvin. Nuku paljon, vaikka lääkkeiden voimalla. Pyydä tukea ystäviltä ja yritä olla tekemisissä ihmisten kanssa. Älä vain vajoa maan alle.
 5. Hae töihin. Jos ulosottomies uhkaa ja oma talous on kuralla, tarvitset lisää kassavirtaa kotitilille. Jos sinulla on työssäkäyvä puoliso, se helpottaa hieman arkea. Voit silti kantaa oman kortesi kekoon hankkimalla hetken aikaa pätäkkää päivätöissä. Työnteko ei ole ikinä hävettävä asia.

Konkurssi ei ole koskaan kiva kokemus, mutta joskus se on vääjäämätön välivaihe yrittäjän uralla. Ja vaikka konkurssi onkin hanurista, on aina parempi pistää kannattamaton zombiefirma multiin kuin tekohengittää tappiollista toimintaa lainarahalla.

Jos et halua kokea konkurssia, seuraa kassavirtaa haukan lailla. Sitä parempaa työkalua taloudellisen turmion välttämiseksi ei ole. Ja jos et osaa, ota yhteyttä – Kassakuohu® kassavirtavalmennus paikkaa tuon puutteen parissa päivässä.

Janne K. Jääskeläinen

Moi! Olen Janne "Kassavirta" Jääskeläinen, Suomen suorasanaisin kassavirtakonsultti ja tietokirjailija. Autan kaltaisiasi yrittäjiä kaikissa yrityksen murrosvaiheissa. Akuutin tarpeen yllättäessä voin myös ottaa yrityksen ohjat ripeästi Interimjohtajana.

Sovi tästä videotapaaminen tai soita 040 577 0215.

Tilaa jokaviikkoinen uutiskirje.

2 vastausta artikkeliin “Kuinka välttää konkurssi ja selviytyä sen seurauksista”

 1. Kiitos tästä räväkästä kirjoituksesta jonka varmaan kaikki yrittäjät voisi lukea kerran tai toisenkin. Konkurssi on hanurista kuten sanot. Liiketoiminta on aina riski ja valitettavasti tämän ovat monet joutuneet koronan takia kokemaan. Kaverini Helsingissä on yrittänyt sinnitellä yrityksensä kanssa koronan läpi sulkematta silmiä yölläkään. Stressaavaa aikaa vaikka kaikkensa tekisi yrityksen eteen. Hän eilen puhui, että yrityssaneeraukseen on yritys vietävä koska myöhemmin yrityssaneeraus ei tosiaan olisi välttämättä mahdollinen. Täytyy vaan tsempata kaveria ja potkia perseelle, että yrityssaneeraus voi olla kuitenkin uusi mahdollisuus jos yrityssaneeraus onnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.