Digitoimisto Dude, kuvassa Roni "Rolle" Laukkarinen

Asiakkaani menestyvät: esittelyssä Digitoimisto Dude

Aikaisemmin olen kirjoittanut esimerkiksi Miika Sorosesta, Sivututkasta, Palava.Globalista ja Tuhoeläinhallinta Deleconista. Tällä kertaa haastatteluvuorossa on Digimediatoimisto Duden Teknologiajohtaja Roni Laukkarinen.  

Mikä ongelma sinulla oli, kun tilasit Tulostulva® Taskuhallituksen?

Meillä oli sellainen tilanne, että lähes kymmenen vuotta yritystä ja yrittäjyyttä takana, mutta firma ei ole silti kannattava, viivan alle ei jäänyt tarpeeksi. Tuntui, että tällä tahdilla mennään metsään ja kovaa, jos jotain isoa muutosta ei saada aikaan tai kituutetaan hamaan tappiin asti. Jannen kassavirtalaskelma oli ollut käytössä vuodesta 2019, mutta vihreä palkki ei oikein tahtonut mennä paria kuukautta pidemmälle.

Oltiin jo jonkin aikaa mietitty oikeasti toimivaa, meidän näköistä ulkopuolista apua, mutta ei osattu pyytää sitäkään. Oltiin eräänlaisessa umpikujassa, johon tarvittiin apua. Firma piti saada kuntoon.

Miksi valitsit juuri minut?

Janne oli tuttu entuudestaan jo Aucorin ajoilta jo koen eräänlaista hengenheimolaisuutta monessakin suhteessa. Olin pohtinut Jannen Tulostulva-palvelun ostamista jo pidempään, mutta lopulta päädyin valintaan, kun näytti siltä, että toinen tilikausi putkeen tulisi tätä menoa jäämään alle tavoitteemme. Muutama syy valintaan:

  1. Todella riskitön tapa kokeilla ulkopuolista jäsentä porukkaan. Aivan naurettavan hyvä diili ostajalle: Minuutin irtisanomisaika ja sellainen kuukausihinta, jonka menettäminen ei harmittaisi jos jokin menisi pieleen. Kysyin ennen ostopäätöstä, että onko todella näin, Janne vastasi jotenkin niin, että kyllä, hän saa vain minuutin aikaa pitchata, jos tarvitsee jatkoa. Janne ottaa tässä sen isoimman riskin, joka tarkoittaa sitä että on pakko tykätä myös siitä mitä tekee. Tässä ei haise pelkkä raha nokkaan.
  2. Janne pohjaa kaiken tekemisensä tietoon, faktoihin ja numeroihin eikä johonkin mutuiluun. Tästä pidän eniten datankerääjä-nörttinä. Sen lisäksi, että pureudutaan asiakkaan firman numeroihin, Jannella on myös kokemusta miten muualla joku homma on toiminut tai miten hänen omissa yrityksissään asiat ovat sujuneet (muunmuassa siinä, jossa hän teki onnistuneen exitin).
  3. Janne on “Turun tylyin kasvuyrittäjä”-maineestaan huolimatta oikeasti leppoisa tyyppi, mutta osaa sanoa myös suoraan. Tämä tuli selville jo ennen valintaa, mutta nallekarhua ei silti tarvitse pelätä. Päänsilittely ja mielistely ei toimi, joten on kiva kuulla suoraa ja ytimekästä palautetta, koska sillä saa asioita aikaan.
  4. Janne ei ole ryhmäterapeutti. On aika vapauttavaa päästä puhumaan “kuin terapiassa”, kuitenkin pelkkää bisnestä ja asioita, jotka eivät ole kanssayrittäjillekään mitään salaisuuksia. Kokemusta on myös kokeiluista, joissa hallitukseen tulee ulkopuolinen neuvonantaja, mutta ryhmässä vain hymistellään - näin ei saada aikaan tuloksia. Tämä malli tuntuu jotenkin paljon toimivammalta, kun ei tarvitse miettiä mitä muut sanoo. Saadaan vältettyä pahimmat konfliktit ennen kuin ne edes alkavat.

Mikä kanssani työskentelyssä helpotti sinua eniten tai mistä pidit eniten kanssani työskentelyssä?

Kerrankin joku, joka tykkää taulukkolaskennasta! Pidän myös siitä, että Janne tietää alan perinpohjin ja tietää mistä puhuu, eikä vain löpise lämpimikseen kuten 99% konsulteista. Jannella on kokemusta digitoimistoyrittäjyydestä, koodaamisesta, verkkopalvelujen suunnittelusta ja kaikesta mitä digitoimistoyrittäjyyteen kuuluu.

Ehkä hienointa kuitenkin on ollut se, että Jannelle voi laittaa viestiä milloin vain, ilman että tarvitsee miettiä kellonaikaa tai mitä tämä lysti maksaa. Olen saanut arvokkaita vinkkejä nukkumaanmenoajan jälkeenkin.

Tykkään erityisesti myös siitä, että palvelu on räätälöity yksinomaan minulle ja yritykselleni. Ei paljon katsella mitään Applen mallia tai jotain muuta hipsteriä maailmalta. Vaikka tiedän, että Janne lukee jenkkiläisiä bestseller-kirjoja ja pohjaa esim. workflowta Leaniin ja muuhun vastaavaan, ei tätä maailmaa ole tuputettu väkisin tai lähdetty muovaamaan Dudea johonkin muottiin, jota se ei ole.

On riemastuttavaa, että saadaan juuri meidän näköistä oppia, ruuvaillaan pala palalta pieniä juttuja paremmaksi ilman mitään radikaalia shiftaamista. Lisäksi on upeaa, että keskitytään juuri päivänpolttavaan dilemmaan, eikä ammuta haulikolla kaikkialle. Meillä esimerkiksi isoin ongelma oli alussa myynti ja liidit.  Kun tämä saatiin mallilleen, otettiin kohteeksi päävastuut, prioriteetit ja ajankäyttö, kuitenkin seuraten koko ajan sitä myyntiä: Raha kun on ykkösjuttu - jos sitä ei ole, se on game over.

Tykkään myös, että minua ja meitä haastetaan jatkuvasti. En meinannut uskoa, että tehdään ylilaatua tai että aika menee vääriin asioihin, mutta totuus valkeni aika äkkiä. On helpompaa hioa asioita, kun näkee missä menee sivuraiteille. “Ulkopuolelta on helppo huudella”, sanotaan, mutta niin se on, että ulkopuolinen asiantuntija (tässä tapauksessa isolla A:lla) näkee ongelmakohdat samalla tavalla kuin koodari toisen näytöltä, että tuosta se puolipiste puuttuu.

Pidän myös siitä, että ei ole kiire. Tapaamiset alkavat aina ajallaan, mutta lopettaminen ei ole tasaminuutin päälle. Tulee tunne, että minä ja yritys ovat todella tärkeitä. Saan läjäpäin vinkkejä, mutta myös suosituksen siitä mitä kannattaa tehdä nyt ja mitä myöhemmin. Saan vastaukset aina mitä, miten ja milloin kysymyksiin.

Mikä oli mielestäsi suurin antamani lisäarvo sinulle yrittäjänä?

Rahanarvoiset asiat, mutta erityisesti oivallukset siitä, että omalla tekemisellä on merkitystä. Jannen kautta kasvoin rutkasti entisestään yrittäjänä, opin luottamaan faktaan ja tekemään päätöksiä, jotka näkyvät suoraan tilipussissa, sekä yrityksen että omassani. Ennen Jannea keräsin dataa ja faktaa, mutta en uskaltanut tehdä sillä mitään. Nyt tiedän, että jos kassavirta näyttää vihreää loppuvuoteen, niin todellakin voin nostaa isompaa palkkaa tai jos tekijöitä on, niin todellakin voin delegoida asioita reilusti pois omalta pöydältäni ja pistää tekemistä heille, joilla on enemmän kaistaa ja osaamista. Opin, että kaikkea ei pidä tehdä itse, jos sitä haikailee niin silloin on parempi ryhtyä freelanceriksi.

Janne poisti tekemisestä kerrasta sen epävarmuuden, joka on ollut vitsauksena aiemmin pidempään. Hienointa oli heti alkuun kuulla, että jos ei uskalleta tehdä mitään, niin on parempi pienentää firmaa kuin kasvattaa sitä.

Jos sinun pitäisi asettaa tekemälleni työlle ROI, paljonko se olisi?

Faktaihmisenä pohjaan homman lukuihin, eli on antaa aika tarkkaakin dataa. Firman nettovarallisuus näiden kuukausien aikana on kasvanut +135,7% ja henkilökohtainen +39,3%. Rahaa käytetty Janneen yhteensä 9858 € (sis. alv) ja lisää kahisevaa firman nettovarallisuuteen on tullut yhteensä 98699,24 €. Teknisesti ROI on siis lähes pilkulleen kymmenkertainen. Tietenkään ei ole reilua puhua puhtaasti rahasta, sillä Janne on antanut paljon tukea myös henkiseen jaksamiseen ja päätöstentekoon, jota ei voi mitata rahassa. ROI = mittaamattoman moninkertainen.

Vapaa sana, mitä haluaisit vielä sanoa?

Suosittelen Jannea kaikille yrittäjille (muillekin kuin datanörteille!), joilla on haasteita yrityksen pyörittämisessä, etenkin jos kassatilanne huolettaa. Toimin elävänä esimerkkinä, tiedän että minulla on kassavirtalaskelmat ja Excelit varmasti paremmalla tolalla kuin 90% suomalaisista yrityksistä, mutta silti tarvitsin apua.

Kiitos Janne, brotha from anotha motha, kaikesta tähänastisesta ja hommahan jatkuu! :)