Läjä kirjoja.

Miten välttää vaaralliset ideat?

Sain virallisesti EMBA-urakkani pakettiin. Normaali ihminen pitäisi tässä kohtaa varmaan jonkinlaisen tauon. Itse kuitenkin tarvitsen koko ajan uutta informaatiota, jotta voin seuloa kohinasta esiin olennaiset signaalit.

Se on oikeastaan koko työni ydin.

Vaikka asiakkaani ostavat minulta neuvontaa ja tervehdyttämisapua, käytännössä työni on yleensä toimia jonkinlaisena suodattimena. Maailma on hälyinen paikka, ja yrittämisessä joutuu keskittymään hirvittävän moneen asiaan yhtä aikaa. Silloin on arvokasta kun ulkopuolinen auttaa keskittymään olennaiseen.

Suodatan asiakkailleni uutta tietoa ja ajatuksia uutisista, tutkimuksista ja erityisesti tietokirjoista. Vaikka kirjat ovatkin mielestäni paras ja edullisin tapa imeä tislattua viisautta, niissä on omat vaaransa.

Vähiten vaarallista on, että hukkaa aikansa jonkun turhan kirjan lukemiseen. Tappio on silloin joitain tunteja ja muutamia kymmeniä euroja.

Kaikkein vaarallisinta on, että kirjoista omaksuu tietämättään harhaisia tai jopa haitallisia ajatusmalleja. Tämä on yllättävän yleistä. Yhtenä suhteellisen tuoreena esimerkkinä tästä on Idiootit ympärilläni-kirja, jonka perusajatus ei perustu oikeastaan yhtään mihinkään.

Mutta mistä sitten voi tietää, onko kirjassa (tai ideassa) mitään järkeä? Itse ennakkokarsin ideat muutaman ajatussuodattimen läpi kysymällä itseltäni muun muassa nämä kysymykset:

  1. Onko kirjoittajalla itsellään kokemusta aiheesta? Vaikka akateemikkojen ja tutkijoiden näkemykset ovat usein kiinnostavia, en kuitenkaan itse luota yhteenkään sellaiseen yrityskirjaan, jonka kirjoittaja ei ole laittanut yrittäjänä likoon omia rahojaan.
  2. Onko kirjoittaja sokea omille lähtökohdilleen? Tavallisen tallaajan on esimerkiksi melko turhaa ottaa sijoitusneuvoja sellaisilta, joiden sijoitusvarallisuuden suurin kilpailutekijä löytyy isin ja äiskän pankkitililtä.
  3. Onko ajatus edelleen ajankohtainen? Moni ihmisyyteen liittyvä havainto on usein iätön, mutta ideat ja ajatukset ovat aina oman aikakautensa lapsia. Esimerkiksi moni vanhempi bisneskirja voi olla edelleen todella suosittu, mutta jos teoksen perusteesit ovat ajalta ennen somea ja sähkölamppua, ihan kaikkia teoksen ohjeita ei kannata sellaisenaan soveltaa.

Jos kirja pääsee noiden suodattimien ohitse, otan todennäköisesti kirjan viestin paljon vakavammin.

Jos etsit itsellesi uutta luettavaa, pidän ajantasaista listaa suosittelemistani kirjoista Yrittäjän salaisessa holvissa.