Onko yrityksesi kultakaivos vai kuritushuone?
Jokaisella meillä on tuttuja, jotka valittavat työstään. Työkaverit ovat idiootteja, asiakkaat aaseja ja pomot ne vasta peräpäästä ovatkin. Levy on aina sama, biisi vain vaihtuu. Voin kuitenkin sanoa, että tuo levy kuulostaa vielä railakkaalta kesärallilta verrattuna siihen kirkonpolttoheviin, mikä monen yrittäjän päässä raikaa harva se päivä.
Näin marraskuun mustuudessa on hyvä muistaa, että yrittäjällä on aika vähän turvaverkkoja vaikeina aikoina. Siinä missä palkkatyöläinen voi aina mennä valittamaan pahaa oloaan työterveyslääkärille, yrittäjä voi samassa tilanteessa yleensä vain purra hammasta.
Tässä esimerkki elävästä elämästä:
Mies meni firman työterveyslääkärin juttusille, kun voimat alkoivat hiipua ja maailma kaatui päälle. Lääkäri teetti potilaalle masennustestin, haastatteli huolestuneena tilanteesta ja lopuksi sitten totesi sympaattisesti, että noin vakavassa tilanteessa edessä on kyllä vähintään useamman viikon sairasloma. Toipuminen kestäisi luultavasti kuukausia ja saattaisi ottaa pidempäänkin. Ja että montako viikkoa saikkua laitetaan?
No, tässä vaiheessa lääkärille sitten selvisi, että kyseessä on yrittäjä itse. Lekurin ilmeestä hävisi huoli kuin hattara haaleaan veteen. Sairasloman sijasta hän sitten vain totesi tomerasti: ”No mutta tsemppiä sitten vaan!”
Tuo ei ollut muuten kärjistys. Sanomattakin lienee selvää, että yrittäjää ei tuossa kohtaa kauheasti naurattanut.
TOP 5 yrittäjän elämänilon tuhoajat
Alla on viisi tyypillisintä syytä, miksi oma firma tuntuu useammin ankealta vankilalta kuin unelmien työpaikalta:
- Laihasti lirisevä kassavirta. Köhisevä kassavirta lisää stressiä, vaikeuttaa tuloksen tekemistä ja pakottaa ottamaan vastaan kaikki saatavilla olevat asiakkaat, mikä taas johtaa moneen muuhun lisästressiin.
- Tuhnu tulos. Kun firma ei tee tarpeeksi tulosta, säästöön ei jää mitään. Koronakurimusten kaltaisten koettelemusten suojana ovat sitten muhkean kassan sijasta pelkät toiveikkaasti ristityt sormet. Ja kun firma ei tuota tulosta, oma pankkitilikään ei pääse pullistumaan.
- Päiväkodin pitäminen. Suhtaudut työntekijöihisi kuin kavereihin tai perheeseen. Tämä tarkoittaa, että olet antanut firmaan pesiytyä kaikenlaisia alisuoriutujia ja ilmapiirin myrkyttäjiä. Sukulaisissa sellaista on vähän pakko sietää, mutta omassa yrityksessä alisuoriutuville valittajille kannattaa tarjoilla teen ja sympatian sijasta työttömyyskortistoa. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi piiskata työntekijöitäsi kuin entisajan plantaasipatruunat. Sinun on vain hyvä muistaa, että suhde on perusluonteeltaan taloudellinen. Diiliin kuuluu, että kumpikaan osapuoli ei pelaa sikaa toisen kustannuksella.
- Mukavuusalueella möhnöttäminen. Moni yrittäjä makaa mukavuusalueellaan kuin turvonnut monni, koska siellä on mukavan tuttua ja turvallista. Ei oteta hallittuja riskejä, ei opetella uusia taitoja, ei kokeilla uusia tapoja tehdä asioita. On liian helppoa jämähtää vanhoihin tapoihin ja tehdä niin kuin ennenkin. Se onkin oikein hyvä tapa, jos haluaa samat lopputulokset kuin aikaisemminkin.
- Pullonkaulautuminen. Yrittäjä on yleensä oman firmansa pahin kasvun pullonkaula. Monessa firmassa toimitusjohtaja pesee vessoja ja kirjoittelee myyntilaskuja, vaikka hommasta selviytyisi siedettävästi ensimmäisen vuoden humanistikin.
Näiden seurauksena monella yrittäjällä on käsissään firma, joka pyörii ”ihan ok”. Eli firma pyörii, jos yrittäjä itse ravaa vako hiestä märkänä vääntämässä jokaista firman ruuvia ja vipua. Mutta jos mikään ei suju ilman yrittäjän jatkuvaa osallistumista, se ei ole oikeasti bisnes. Se on vain alipalkattu elämäntapatyöpaikka, josta ei voi irtisanoutua. Se on kuin kultainen vankila, mutta vankila yhtä kaikki.
Miten vapautua kultaisesta kuritushuoneesta?
Jokainen yritys on omalla erityisellä tavallaan rikki. Sen lisäksi yrittäjän on vaikea itse havaita, mistä kohtaa sekavaa vyyhtiä kannattaisi lähteä ensimmäiseksi avaamaan. Mutta ei hätää, näillä kolmella kikalla paranee melkein firma kuin firma:
- Nuku enemmän. Nuku enemmän silläkin riskillä, että maailma palaa ympäriltä ja toimistosta ei ole jäljellä enää kuin savuavat rauniot. Väsyneenä teet vain paskoja päätöksiä ja pahennat stressiäsi. Kun univelka vähenee, mieli kirkastuu ja myyntikin rullaa reippaammin.
- Kassavirta kuntoon. Kun kassavirta on tukevasti vihreällä, tuloskin seuraa perässä. Kassavirtaa saa positiiviseksi myymällä paremmin (ei välttämättä enemmän) ja tukkimalla tarpeettomat rahareiät. Anna kenkää tuottamattomille työntekijöille, karsi valikoimasta kannattamattomat tuotteet ja leikkaa lahot rönsyt.
- Viipaloi itsesi. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Se on itse asiassa tyhmää. Pienempien yritysten operatiivisessa toiminnassa on oikeastaan vain kaksi asiaa, jota yrittäjän ei kannata jättää muille: myynnin johtaminen ja rekrytointi. Kaikki muu on yleensä sellaista, että joku muu voi hoitaa sen edullisemmin ja riittävän hyvin.
Noilla kolmella keinolla pääsee hyvään alkuun. Jos tarvitset vielä näiden lisäksi tömäkämpää tulitukea, tsekkaa palveluvalikoimani. Tarjolla on työkaluja yrityksen täyskäännökseen, myymiseen tai ihan vain tuloksen parantamiseen.