Kuva synkistä pilvistä.

Pahin ilmastonmuutos koskee asenneilmastoa

Yrittäjät ovat keskimääräistä parempia sietämään riskejä ja epävarmuutta. Se ei ole sinällään yllätys, koska yrittäjäksi ryhtyminen vaatii lähes pakostakin joko löysällä olevaa ruuvia tai tavallista paksumpaa nahkaa.

Menestyneiltä yrittäjiltä löytyy yleensä molemmat.

Vaikka yrittäjät ovatkin aivan mahtavia monessa suhteessa, hekään eivät silti ole mitään superihmisiä. Jokaisella meillä on käytettävissä vain rajallinen määrä energiaa ja jaksamista. Tuota energiaa sitten jaetaan kodin ja firman välillä.

Normaalisti tämä ei ole ongelma.

Jokainen kokenut yrittäjä osaa yleensä tasapainoilla spurttien ja uupumuksen välillä, koska sellaista se yrittämisen arki nyt vain on. Aina on joku duunari oksentamassa omaa pahaa oloaan, tärkeä asiakascase menossa reisille tai kirjanpitäjältä tulossa synkkiä uutisia. Korona on tällä yrittäjäradalla vain yksi rasittava lisäeste muiden joukossa.

Nyt tilanne on kuitenkin toisin.

Kiitos koronan jatkuneiden vaikutusten koko ympäröivä yhteiskunta voi pahoin. Aikaisemmin riskiherkemmille ihmisille on ollut tarjolla turvallinen perusarki: isoimmat stressinaiheet ovat liittyneet ehkä terveyteen, vanhempien sukulaisten poismenoihin tai oman suosikkijoukkueen menestykseen tai sen puutteeseen. Nyt tuo turvallinen ja riskitön perusarki on sulanut pois.

Jos tilannetta pitäisi johonkin verrata, niin fiilikset ovat aivan samanlaista kuin 90-luvun lama-aikaan. Ihmisten jutut ovat negatiivisia, syksyt tavallista synkeämpiä ja ajatukset toivottomampia. Normaalitkin ihmiset kilahtelevat mitättömistä asioista ja kärpäsistä tulee härkäsiä. Viina maistuu, pahoinvointi lisääntyy ja kitinän määrä kasvaa.

Tässä piilee riski, jota et välttämättä tunnista.

Olet nimittäin tottunut tavalliseen stressiin. Mutta nyt joka puolelta säteilevä paha olo on aivan jotain muuta. Se on kuin asenneilmastonmuutos, joka vaikuttaa ihan kaikkeen.

Jopa sinuun.

Miten sitten vähentää asenneilmastonmuutoksen vaikutuksia omaan bisnekseen ja elämään?

Voisin toistaa tässä niitä lukemattomia neuvoja joista olen kirjoittanut aikaisemmin: huolehdi itsestäsi, seuraa kassavirtaa haukan lailla, keskity myyntiin ja bla bla blaa.

Noiden keinojen teho tällaisessa tilanteessa on kuitenkin sama kuin yrittäisi estää jäätiköiden sulamista lähettämällä jääpaloja postitse pohjoisnavalle.

Ehdotankin sinulle nyt radikaalimpaa ratkaisua: eristä itsesi negativiisista asioista.

  1. Siivoa sosiaalinen mediasi: lakkaa seuraamasta ihmisiä, kanavia ja sivustoja, joista tulee vain negatiivisia kommentteja ja paha mieli. Sillä ei ole väliä, vaikka ihmiset edustaisivat ”omaa” näkemystäsi poliittisella spektrillä. Jos (ja kun) politiikka puhuttaa, poistu keskustelusta. Mielipiteelläsi ei ole kuitenkaan vaikutusta isossa kuvassa. Ainoa joka muuttuu, on mielialasi. Yleensä huonompaan.
  2. Lopeta tarpeettomien uutisten lukeminen. Valitse uutislähteiksi mieluummin sellaisia sivustoja, joissa on mahdollisimman vähän kommentteja, mielipidekirjoituksia ja pakinoita. Toimittajien mielipiteet eivät ole tietoa.
  3. Eristä itsesi ihmisistä, jotka eivät tee muuta kuin valittavat ja säteilevät pahaa oloa. Vähennä tapaamisia, puheluita ja muuta viestintää. Säästä energiasi läheisillesi ja niille, jotka tarvitsevat sinua eniten.

Pelkkä asioiden poistaminen ei tietenkään auta. Siksi suosittelenkin, että korvaat jokaisen menetetyn asian jollain positiivisella: negatiiviset uutiskanavat voi korvata kivalla äänikirjalla; negatiivisten ihmisten sijasta voi viettää enemmän aikaa hyvien ystävien ja perheen kanssa; masentavat somekanavat voi vaihtaa vaikka uuteen harrastukseen.

Mitä sitten teetkin, älä ala ihmisten pahan mielen kaatopaikaksi. Ota tervettä etäisyyttä mielenmyrkyttäjiin ja valittajiin. Pian huomaat, että voit hengittää helpommin.

Jos yritykseen on pesiytynyt liiaksi läskien vuosien negatiivista painolastia, nyt jos koskaan on hyvä miettiä yhdessä juristin kanssa, täyttyvätkö tuotannollistaloudelliset irtisanomisperusteet.