katana9

5S Siivoa: pinnat puhtaaksi joka päivä

Yrittäjä, tuntuuko yrityksesi kultaiselta vankilalta?

Haluatko vapauttaa aikaasi, parantaa yrityksesi tulosta ja saada elämäsi takaisin?

Klikkaa tästä

Tämä kirjoitus on kolmas osa viiden kirjoituksen sarjasta, jossa käsittelen lean 5S -metodin soveltamista asiantuntijayrityksen arkeen.

Tämän 5S-kirjoituksen osan luulisi olevan aika itsestään selvää: siivous (Seiso/Shine) tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että työpiste pidetään puhtaana ja siistinä.

5S vaiheet
5S vaiheet

Siivous tulee tehdä jokaisen päivän päätteeksi. Hyvä puoli on tietenkin se, että järjestyksessä olevan työpisteen siivoamiseen menee vähemmän aikaa. Vaiva ei ole lähellekään niin iso kuin kuvittelisi.

siisti tyopoyta
Kyllä, työpisteeni näyttää aina tällaiselta – kuvan ottamisen jälkeen tosin ostin mekaanisen näppäimistön.

Mutta mitä hyötyä siitä on, että työpiste on siisti ja suorastaan kiiltelee puhtauttaan?

  • Siistillä työpisteellä on mukavampi tehdä töitä.
  • Voit keskittyä paremmin, kun ainoastaan yhden työn asiat ovat esillä kerrallaan.
  • Kun siivoat työpisteen joka päivä, huomaat heti, jos työkaluissa on jotain poikkeavaa. Tämä varoittaa ajoissa rikkoutuvista työkaluista ja hajoavista koneista. Tiedät helpommin, että kone tai työkalu tarvitsee huoltoa.

Sama pätee tietokoneen työpöytään. Moni pitää työpöytäänsä yleisenä kaatopaikkana ja kasaa dokumentit työpöydälle. Sitten ihmetellään, kun väärä dokumenttiversio päätyy asiakkaalle tai kun tuhoutuneesta versiosta ei olekaan varmuuskopiota.

tyopoyta
Kuva desktopiltani.

Itse säilön kaikki olennaiset dokumentit pilvipalveluissa. Tämä tarkoittaa, että päivän päätteeksi minulla ei ole desktopilla yhtään mitään keskeneräistä. Kun hommat päättyvät, siirrän roskat roskiin ja työtiedostot omiin kansioihinsa. Jos sitten päätänkin seuraavana päivänä jatkaa hommia jossain muualla kuin työpisteellä, pääsen tiedostoihin käsiksi siellä missä milloinkin olen. Ja jos koneen kovalevy vaikka päättää sanoa itsensä irti, en menetä kriittistä tietoa.

Asensin kellooni uutta ranneketta, koska vanha ranneke piti kiikuttaa korjattavaksi. Kun olin asentanut ja lyhentänyt rannekkeen, huomasin iltapäivällä työpistettä siivotessani, että yksi rannekkeen ruuvi oli irronnut. En olisi ikinä huomannut sitä, jos pöytä ei olisi ollut pölyttömässä tiptop -kunnossa. Ranneke pysyi sen verran kiinni, että en olisi huomannut ruuvin tippumista. Ilman siistiä pöytää olisin tiputtanut kellon jonnekin, ja sitten olisi vituttanut enemmän kuin pientä oravaa.

Janne K. Jääskeläinen

Moi! Olen Janne "Kassavirta" Jääskeläinen, Suomen suorasanaisin kassavirtakonsultti ja tietokirjailija. Autan kaltaisiasi yrittäjiä kaikissa yrityksen murrosvaiheissa. Akuutin tarpeen yllättäessä voin myös ottaa yrityksen ohjat ripeästi Interimjohtajana.

Sovi tästä videotapaaminen tai soita 040 577 0215.

Tilaa jokaviikkoinen uutiskirje.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.