order of man

En saanut mitään aikaiseksi, mutta sitten törmäsin tähän törkeän tehokkaaseen tavoitetyökaluun

Suurin osa meistä räpiköi erilaisten arjen vaatimusten keskellä. Nakkuloita kuskataan harrastuksiin ja päivät täyttyvät erilaisista työ- ja iltamenoista. Kiire on alituista, ja kaupassakin pitäisi muistaa vielä käydä. Jos jossain kohtaa oletkin ehtinyt miettimään pidemmän aikavälin tavoitteita, viimeistään arkimyrskyjen aallot huuhtovat ne sujuvasti mielestäsi. Menee viikko, kuukausi ja lopulta vuosi. Lopulta huomaat, miten kaikki suunnitelmasi ovat räjähtäneet käsiin.

  • Pitikö sinun valmistua tai opiskella?
  • Pitikö sinun tiputtaa rasvapainoa?
  • Pitikö sinun hankkia lisää asiakkaita bisneksellesi?
  • Pitikö sinun osallistua enemmän lastesi arkeen?
  • Pitikö sinun lähentyä lisää puolisosi kanssa?
  • Pitikö sinun aloittaa uusi harrastus?
  • Pitikö sinun korjata kodin repsottavat nurkat?

Kaikki nuo ovat vain hyödyttömiä haaveita, jos sinulla ei ole selkeää suunnitelmaa. Maailmaa ei nimittäin kiinnosta haaveesi tai toiveesi. Jos et aktiivisesti suunnittele tavoitteiden toteutumista, voit olla ihan varma, ettet niitä ikinä saavuta. Jos et priorisoi suunnitelmiasi, maailma tekee sen puolestasi. Silloin omat tavoitteesi tulevat vasta kaiken muun jälkeen.

Miten sitten huolehtia, ettet unohda elämäsi tärkeimpiä tavoitteita?

Olen kokeillut elämäni aikana jos jonkinlaista yrittäjänä oppimaani ajanhallintakikkaa. Pidän inboksini nollassa, kirjoitan päiväkirjaa, seuraan uneni laatua Ouran avulla ja muutenkin asiani ovat järjestyksessä. Mutta silti välillä tuntuu, että asiat vain karkaavat käsistä. Tehdyt lupaukset lipsuivat laimeiksi lörähdyksiksi ja hyvää tarkoittavat suunnitelmat surkastuvat sitkun -selityksiksi.

Kaikki tämä muuttui, kun törmäsin Order of Man -nimiseen sivustoon. Order of Man on Ryan Michlerin rakentama miesten yhteisö, joka keskittyy miehuuteen ja maskuliinisuuden kehittämiseen.* Michlerin saarnaaman maskuliinisen elämänfilosofian ytimessä ovat itsevastuu ja muista huolehtiminen. Ja jos ei hallitse kunnolla edes omaa kalenteriaan, on turhaa kuvitella pystyvänsä olemaan avuksi muille. Ennen kuin voi auttaa muita, on oma pesä laitettava kuntoon.

Ja siihen paras työkalu on Michlerin kehittämä kvartaalipohjainen Twelve-Week Battle Planner (12WBP).

Mikä ihmeen Twelve-Week Battle Planner?

Yksinkertaisuudessaan kyseessä on paperivihko, jossa jokaiselle viikolle on oma aukeamansa. Syvemmälti selitettynä kyseessä on kokonaisuus, jossa rakennat ensin itsellesi vision, jollainen haluat olla. Sitten otat itsellesi erilaisia 12 viikon mittaisia tavoitteita, jotka saavuttamalla pääset lähemmäksi mielikuvaasi parempana ihmisenä.

order of man battle planner
Tällainen vihkonen.

Tavoitteet on jaettu neljään eri osa-alueeseen (suluissa vapaamuotoiset suomennokset):

  • Calibration (oma pää ja sielun terveys)
  • Connection (läheiset ja ihmissuhteet)
  • Conditioning (fyysinen kunto ja terveys)
  • Contribution (työ ja yhteisöllisyys)

Tavoitteille määritellään taktiikat, jotka mahdollistavat tavoitteisiin pääsyn. Sen lisäksi tavoitteiden etenemisen seuraamiseksi tulee valita selkeät mittarit. Itselläni on ollut esimerkiksi kuluvan kvartaalin Conditioning-tavoitteena rasvapainon pudotus, joten selkein mittari tälle on vaa’an aamulukema. Karistetut kilot kertovat yksiselitteisesti, toimiiko valittu taktiikka vai ei.

Näiden lisäksi viikkoaukeamalla on joka päivä toistettavat välttämättömät tavat ja sekalaiset taskit, jotka viikon aikana tulee saada tehtyä. Itselläni joka päivä seurattavia välttämättömiä tapoja ovat esimerkiksi kävelylenkki, pätkäpaasto, hampaiden lankaus, kirjan lukeminen, Wall Street Journal ja Apple Watchin liikuntaympyröiden täyttö. Viikottaiset sekalaiset taskit taas vaihtelevat uutiskirjeen rustaamisesta rännien rassaamiseen.

Jos sinua kiinnostaa tietää tarkemmin miten 12WBP toimii, tsekkaa oheinen video:

Twelve-Week Battle Planner / Ryan Michler

No, onko 12WBP toiminut?

Todellakin on. 12WBP on mahdollistanut minulle uusien asioiden opettelun, tavoitteiden seuraamisen ja ennen kaikkea onnistumisen noiden tavoitteiden suhteen. 12WBP avulla olen:

12WBP tärkein hyöty on kuitenkin se, että metodi on pakottanut minut keskittymään olennaiseen. Sen sijaan, että keskittyisin liian moneen asiaan kerralla, 12WBP on pakottanut minut valitsemaan järkevän kokoisia palasia kehityskohteiksi. Vaikka esimerkiksi painonpudotusoperaation lisäksi haluankin lisää voimaa, on ihan turha yrittää änkeä tavoitteeksi parantunut penkkitulos, kun kroppaa kituu samaan aikaan kalorivajeella.

12WBP on valehtelematta paras kapistus oman elämän hallintaan, mitä olen koskaan käyttänyt. Ja ei, minulla ei ole penniäkään kiinni tässä kehussa, enkä saa tästä yhtään mitään vastineeksi.

*) Koska kyseessä ei ole mikään kaikille avoin nami-nami-vegejooga-klubi vaan enemmänkin “miähisten miästen kaverikerho”, moni lukijoista varmaan kirskuttelee kariesta irti hampaistaan tätä lukiessaan. Jos se yhtään lohduttaa, Order of Manin podcastilla on 10 % naiskuuntelijoita ja 12WBP toimii ihan yhtä hyvin naisilla kuin miehilläkin.