Millaisia osakkaita yritykseen kannattaa ottaa?

Yrittäjä, otatko yritykseesi osakkaita lohduksi vai hyödyksi?

Moni yrittäjä kipuilee yrityksensä omistuspohjan kanssa. Jos yritys on perustettu yksin, osakkaita tulee yleensä mukaan vasta siinä vaiheessa, kun alkuvaiheen pahimmat karikot on väistelty ja kassaan alkaa kertyä ylimääräistä pätäkkää. Jos yritys on jo alkuvaiheessa perustettu useamman osakkaan kesken, ongelmia on tyypillisesti vähemmän.

Yrittäjä usein kuvittelee saavansa uudesta osakkaasta jotain tai kaikkia näistä:

  • Jaettua vastuuta
  • Lisää näkemystä yrityksen kehittämiseen
  • Sitoutuneemman avainpelaajan

Valitettavan usein lopulta tapahtuu kuitenkin näin:

  • Yrittäjän päätösvalta omassa yrityksessä heikkenee, byrokratia lisääntyy ja yrityksen päätöksenteko muuttuu kankeammaksi.
  • Kaikki osakkaat eivät osaa pitää erillään työntekijä- ja omistajaroolia, vaan he yrittävät omia itselleen etuoikeuksia. Tämä taas aiheuttaa tarpeetonta eripuraa muiden työntekijöiden kesken.
  • Sitoutumisen sijasta avainpelaaja saattaa pikemminkin katkeroitua, koska yrityksen omistaminen ei olekaan niin hienoa ja kannattavaa kuin elokuvissa.

Uuden osakkaan ottaminen ei ole siis ihan yksinkertaista. Jos kaikki menee hyvin, yritys on vahvempi ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Jos sukset taas menevät ristiin syystä tai toisesta, edessä on ikäviä tilanteita ja tarpeetonta kitkaa. Siksi kannattaakin miettiä aika tarkkaan, haluaako jakaa omistuskakkuaan muille.

Jos kuitenkin pohdit uusien osakkaiden mukaan ottamista, muista ainakin nämä viisi asiaa:

  1. Älä ota yritykseen omistajaksi ystävää tai sukulaista. Jos haluat osakkaan ja kaverin, voit valita jomman kumman – molempia et pitkässä juoksussa saa.
  2. Älä ota osakkaaksi sellaista henkilöä, jolle et uskaltaisi antaa kotisi avaimia. Luottamusta joko on tai sitä ei ole. Kaikista ei ole myöskään yrityksen omistajiksi, vaikka he olisivat kuinka hyviä työntekijöitä.
  3. Jos otat yritykseesi osakkaan, ole selkeäsanainen ja tarkka sen suhteen, mitä velvoitteita osakkuus tuo mukanaan. Pienemmissä yrityksissä osakkuus ei tarkoita vain oikeutta nauttia osinkoja, vaan yleensä se tarkoittaa myös velvollisuutta tehdä töitä yrityksen eteen korvauksetta. Tämä ei sovi läheskään kaikille.
  4. Omistusoikeudet yrityksessä eivät ikinä saisi mennä tasan, vaan jollain täytyy olla aina päätösvalta, vaikka se olisikin sitten vain yhden prosenttiyksikön erolla. Jaettu vastuu tarkoittaa vain, että vastuuta ei ole kenelläkään.
  5. Jos otat osakkaan, muista osakassopimukset! Älä yritä räpeltää niitä itse, vaan ota avuksi asiansa osaava lakiasiaintoimisto osakassopimusten tekoon. Kyllä, se maksaa. Vielä enemmän maksaa, jos asioista joutuu riitelemään myöhemmin.

Näillä neuvoilla vältät jo 90 % isoimmista ongelmista. Edellisten asioiden lisäksi kannattaa myös muistaa, että pienosakkailla on ihan samat oikeudet kuin pääosakkaallakin, joten oma suhtautuminen yrityksen pyörittämiseen täytyy muuttua ammattimaisemmaksi. Siihen auttaa esimerkiksi HHJ-kurssi.

Kun menestyt yrittäjänä, myös sinua luultavasti tullaan pyytämään mukaan mitä erikoisimpiin yrityksiin. Harvalla meistä on kuitenkin energiaa pyörittää useampia yrityksiä samaan aikaan. Moni yrittäjä lähtee kuitenkin mukaan tällaisiin lisähankkeisiin kiltteyttään, uteliaisuudesta tai velvollisuudentunnosta, ja lopputuloksena onkin sitten puolivillainen harrastusprojekti, joka vain odottaa armonlaukausta. Älä siis sinäkään lähde yrityksiin mukaan, ellei sinulla itselläsi ole aitoa intohimoa ja aikaa keskittyä asiaan. Se on reilua sekä sinua että muita osakkaita kohtaan.