kissa musiikki

Mitä tehdä, kun on kotona COVID-19 eristyksissä?

Viime kirjoituksessa alleviivasin kriisitietoisuuden levittämistä yrittäjille. Toivottavasti mahdollisimman moni yritys pistää nyt sen verran väkeä pihalle ja kuluja kuriin, ettei edessä ole konkurssi ja 10 vuoden henkilökohtainen helvetti.

Nyt ollaan kuitenkin kaikki toivottavasti kotona mahdollisimman paljon, ja huolehditaan siitä, että virus ei saa tarpeetonta etumatkaa. Se tarkoittaa, että kaikilla meillä on nyt enemmän aikaa käsissämme, kun harrastuksiin ei pääse ja kaikenlainen liikehdintä paikasta toiseen on ei-toivottavaa. Voit toki istua Netflixin ääreen kuten kaikki muutkin, mutta suosittelen toista vaihtoehtoa.

Opiskele.

Nyt on mahtava tilaisuus täydentää omaa osaamista, oppia uusi taito tai muuten vain tutustua johonkin aiheeseen, mihin aikaisemmin ei ole ollut aikaa. Ohessa on joitain vinkkejä, ja Googlen kautta löydät lisää. Kaikki näistä ovat ilmaisia, eli sinun ei tarvitse maksaa mitään.

Takaan, että jos opettelet yhdenkään uuden taidon tältä listalta kriisin vuoksi, tulevaisuutesi työelämässä on paremmalla tolalla.

  • Reaktorin AI Elements -kurssi. Jos et tiedä, mitä tämä vaahtoaminen tekoälystä oikein on, opiskele tuo kurssi.
  • TLDR-uutiskirje on pääsääntöinen uutiskanavani teknologian ja tieteen tiivistettyihin ilmiöihin. Käytän tätä aina, kun haluan pitää taukoa somesta.
  • TED Talks ja TEDed-kurssit antavat laajan perspektiivin siitä, miten alansa huiput maailman näkevät.
  • Kuvankäsittely: Adobe tarjoaa nyt Adobe Creative Cloud -palveluaan 2 kk ilmaiseksi. Adoben tuotteille on ilmaisia kursseja netti väärällään, tässä vaikka Adobe Photoshopin perusteet. Jos opit vaikka aivan perusasiat kuvien käsittelystä, se on jo hyvä alku.
  • Videoeditointi: DaVinci Resolve 16 on ilmainen videoeditointiohjelma. Siihen löytyy oppaita Black Magicin sivuilta ja YouTubesta. Vaikka sinusta ei ikinä videovirtuoosia tulisikaan, muutamassa viikossa opit varmasti perusteet.
  • Markkinointi, SEO ja inbound tulevat edelleen olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuudessakin. Hyviä resursseja ovat HubSpot Academy ja MOZ learning center. Myös Neil Patel on kova nimi, jonka blogia kannattaa lukea. Älä myöskään unohda Googlen omaa Digital Garage -sivustoa, jossa on paljon ilmaisia kursseja.
  • Kriisiviestintä ja viestintä somessa on yleisestikin tärkeämpää kuin koskaan ennen. Katleena keräsi bloginsa parhaat kirjoituksensa yhteen. Pääset lukemaan niitä tästä.
  • Tuotteistus: Jari Parantaisen Palvelun tuotteistaminen -käsikirja on ilmainen. Lue kirja läpi ja seuraa neuvoja, niin eristysajan jälkeen sinullakin on valmiina tuotteistettu sisäänheittotuote, jolla voit aloittaa kassavirran tahkoamisen.
  • Helsingin yliopistolla on ilmaisia ATK-kursseja tarjolla osoitteessa mooc.fi.
  • Jos verkkosivustojen suunnittelu ja kehitys kiinnostaa, aloita täältä.
  • Luonnontieteiden ystäville esimerkiksi Academic Earth ja Coursera tarjoavat laajoja valikoimia opittavaa. Lapsille on tarjolla (englanniksi tosin) National Geographics for Kids.

Tiedän, että mieli on nyt matalalla ja maailmanmeno pelottaa. Siihen eivät auta kuitenkaan itku eikä viina. Suosittelen vahvasti tutustumaan stoalaisuuteen, joka on myös kognitiivisen psykoterapian peruskallio. Siihen liittyen löytyy paljon ilmaista luettavaa, esimerkiksi täältä. Suosittelen ihan ensimmäiseksi ottamaan käteen Epiktetuksen Enchiridionin. Se on lyhyt opus, ja sen pystyy ahmimaan pieninä palasina. Myös Seneca on paljon siteerattu ja selkeäsanainen stoalainen, jonka ajatuksia Tim Ferris on kerännyt yhteen hienoksi paketiksi.

Voimia. Tämäkin myrsky menee ohi aikanaan. Nyt on aika ottaa epätoivosta niskaote ja keskittyä johonkin rakentavaan. Ja #staythefuckhome.