vittu

No niin, nyt on p*skat housussa. Mitäs tehdään seuraavaksi?

Tulen nyt sanomaan paljon epämukavia asioita. Kirjoituksesta tulee varmasti pahaa mieltä ja raakoja reaktioita. Se ei haittaa. En aio kuitenkaan tarjota pörröisiä ja pehmeitä naminamineuvoja. Niiden aikakausi on ohi, ja viime vuosikymmentä tullaan muistelemaan omanlaisensa hulluuden aikakautena, joka päättyi koronavirukseen ja maailmantalouden negatiiviseen talouskierteeseen.

Olen itse tehnyt konkurssin 90-luvun laman jälkimainingeissa, ja tiedän omakohtaisesti, mitä yrittäjälle tuolloin tapahtuu. Voit olla aivan varma, että maanantaina uutisoidut ”taloudelliset aputoimet” eivät tule koskemaan sinun yritystäsi. Pankitkin ovat liikelaitoksia, ja niiden vastuulla on paljon enemmän kuin jonkun satunnaisen pienyrityksen pelastaminen. Sen lisäksi luvatut maksuaikojen siirrot eivät tule muuttamaan sitä tosiasiaa yhtään mihinkään, että laskut pitää edelleen hoitaa jossain vaiheessa.

Edellisistä lamoista olen oppinut seuraavaa:

 • Puhe on halpaa, raha on todellista. Poliitikkojen antamat lupaukset ovat loppupeleissä yrittäjälle arvottomia, eikä niihin kannata luottaa.
 • Yrittäjä vastaa aina loppujen lopuksi kaikesta itse. Joko omaisuudellaan, maineellaan tai molemmilla.
 • Jos teet ”oikein” ja myyt omaa omaisuuttasi firman pelastaaksesi, siitä ei kiitellä myöhemmin, eikä sitä muisteta. Älä tuhoa omaa taloudellista perustaasi yrityksesi vuoksi.

Edelliseen perustuen tässä ovat konkreettiset ja kipeät neuvoni sinulle yrittäjänä, työntekijänä ja ihmisenä:

Yrittäjänä

Sinun ensisijainen vastuusi on oma perheesi ja oma terveytesi. Kaikki muu tulee sen jälkeen. Tämän tilanteen ja seuraamusten laskun maksajiksi jäävät ne, jotka liikkuvat hitaimmin. Älä ole yksi heistä. Nyt on aika leikata, ja leikata niin syvältä, että ei tarvitse leikata heti uudestaan.

Jos yrityksessäsi on muhkea sotakassa (vuoden edestä massia poltettavaksi, vaikka myynti pysähtyisi niille sijoilleen), voit käsitellä yritystäsi hieman kevyemmin ottein. Ymmärrä kuitenkin, että normaalina pitämäsi talouden pelisäännöt eivät enää päde. Myyntisi tulee olemaan yhtä k*sta ja p*skaa vähintään seuraavat puoli vuotta.

Alla ovat konkreettiset ehdotukseni juuri tähän päivään:

 1. Kulut: leikkaa kuluista kunnolla ja syvältä. On aika perua tarpeettomat puuhastelukerhot ja liisarit, unohtaa toimitilahaaveet ja mieluummin alkaa katsella toimitilaa vähän edullisemmalta alueelta.
 2. Työsuhteet: pistä kaikki koeajat poikki samantien. Ja jos firmasi on yt-lainsäädännön piirissä, pistä yt:t heti käyntiin. Tuottamattomille ja kehityshaluttomille hahmoille on annettava kenkää humaanisti, mutta päättäväisesti. Ja muista se juristi, älä yritä räpeltää nyt itse oikeiden termien kanssa. Hyvät juristit oikeasti ovat painonsa arvoisia kullassa näissä tilanteissa (suosittelen Turrea, tsekkaa heidän koronakriisisivunsa tästä). Tiedän, että et haluaisi irtisanoa ketään, koska olet hyvä ihminen. Nyt on silti kuitenkin sen aika.
 3. Kehityshankkeet: jos sinulla on käynnissä useita kehityshankkeita, keskity potentiaalisimpaan ja lopeta muut. Heti. Jotkut voivat mussuttaa, että ”tässä kehityshankkeessa on tulevaisuus”. Se voi olla totta, mutta todellisempaa on, että tarvitset käteistä nyt ja erityisesti lähitulevaisuudessa.
 4. Kassavirta: tästä lähtien yritystäsi johdetaan kassavirralla. Jos raha ei riitä, todennäköisesti et saa sitä myöskään helpolla lisää. Joten siitä seuraa jälleen kohta 1. Ja jos et tiedä mistä puhun, imaise (toistaiseksi) ilmainen kurssini kassavirrasta. Älä panikoi, vaan katso todellisia lukuja silmästä silmään.
 5. Markkinointi: kun akuutti kriisi on päällä, väännä markkinointivolyymia hiljaisemmalle. Ketään ei kiinnosta juuri nyt firmasi tuotteet ja palvelut, ja markkinointisignaalit vain hukkuvat suotta koronakohinan alle. Jos et tiedä miten markkinointisi tuottaa, nyt on myös aika viimeistään selvittää se. Kun tiedät, mikä kanava puskee liidejä parhaiten, tiedät myös mihin pistää kallisarvoiset rahasi. Ja kun koronakriisi menee ohi, on aika pistää sitten isoa vaihdetta silmään tuplaamalla markkinointi- ja mainosbudjetit. Kyllä, luit oikein. Tuplaamalla.
 6. Myynti: tuotteista palvelusi pikaisesti siten, että saat nopean ja helposti ostettavan sisäänheittotuotteen. Mikä hyvänsä, mikä tuottaa kassavirtaa etupainotteisesti, saa prioriteetin. Ja voit olla aivan varma siitä, että kysymys ”mikä on tämän humpan ROI euroina?” tulee tippumaan ostajiesi huulilta useammin kuin koskaan. Jos et osaa vastata siihen, menetät kaupan sille joka osaa.
 7. Kulukuri: kulujen leikkaaminen ei riitä, vaan koko yrityksen täytyy kyetä siirtymään pulskien aikojen arjesta kireämmän vyön kaudelle. Lean on siihen paras toimintamalli ja johtamisfilosofia. Jos et halua vähentää henkilöstöä, liinaus on ainoa tapa jolla saat tehoa lisää. Ja ei, et tarvitse siihen heti kalliita konsultteja. Voit aloittaa lukemalla ensin vaikka tämän kirjan.

Työntekijänä

Edellisestä osiosta voisi kuvitella, että olen työntekijävastainen. En ole. Yrittäjä kantaa tässä kohtaa elämässään todella ison riskin. Työntekijänä voit kuvitella ymmärtäväsi sen painon, mutta todellisuus on jotain paljon karumpaa. Epäonnistumisen taakka kulkee luottotietomerkintöinä ja velkoina pitkän aikaa omaa elämää nakertamassa vielä silloinkin, kun sinä olet jo unohtanut tämän ajan haasteet mielestäsi.

Tässä on kuitenkin muutama neuvo, joiden avulla voit omalta osaltasi helpottaa selviytymistäsi turbulentissa tilanteessa:

 1. Ole rakentava ja tarpeellinen. Muistatko sen ajan, kun firmat kisasivat siitä, miten kivaa siellä on olla töissä, ja miten tärkeitä pehmeät arvot ovat? No, se aika meni. Tulevina vuosina loppuu rahan syytäminen kaikkeen pehmeään höttöön. Vaikeina aikoina tapahtuu nimittäin kaksi asiaa: ihmiset oppivat turvautumaan enemmän läheisiinsä, ja toisaalta samaan aikaan raha ja suoritukset puhuvat kovimmalla äänellä työelämässä. Kysymys ”mitä muuta tällä rahalla saisi” tulee olemaan yhä useammin sekä asiakkaan että työnantajan mielessä.
 2. Älä valita turhasta. Tiedän, tämä on hankalaa, varsinkin nyt kun on pelottavia muutoksia edessä. Olet tottunut siihen kaikkien muidenkin tavoin, että työpaikalla voi valittaa vähän kaikesta. Voit olla kuitenkin ihan varma, että monissa firmoissa kiertää joko nyt tai hyvin pian leikkauslistat. Et todellakaan halua olla sellaisella listalla. Ja jos olet perseillyt vuosia olemalla hankala tapaus, edessäsi voi olla ikäviä yllätyksiä seuraavalla lottokierroksella. Nyt ehtii vielä kuitenkin parantamaan omaa suoritusta.
 3. Jos sinulle tarjotaan joustomahdollisuutta, tartu siihen. Seuraavalla kierroksella sitä ei luultavasti enää tarjota.
 4. Mieti uudestaan suhdettasi työhön. Ei ole paskahommia, on vain paskaa asennetta. Tulevaisuuden työelämä tulee olemaan aivan taatusti pätkäluonteisempaa ja pirstaloituneempaa. Spesialisteille maksetaan kyllä hyvää hintaa, mutta riskit ovat korkeammat. Jos olet generalisti, selviät paremmin myös vaikeina aikoina.
 5. Vaikka tilanne on tämä, älä anna sen lannistaa. Tunne arvosi. Se arvo ei ole euroina välttämättä vuoden sisällä enää yhtä kova kuin se oli viime vuonna, mutta omaa ylpeyttä ei voi eikä saa tuhota. Ja jos yt-arpa osuu kohdallesi, älä polta siltoja – syynä ei välttämättä ole persoonasi, vaan oikeasti kipeä taloudellinen tilanne. Kerro selkeästi, että olet käytettävissä, jos tilanne muuttuu.
 6. Mieti yrittäjäpolkua. Sekä heikkoina että hyvinä aikoina menestyvät ne, jotka viitsivät ja haluavat tehdä tehtäviä, mitä muut eivät osaa, jaksa tai halua suorittaa. Jos joku haluaa maksaa sinulle palkkaa, pärjäät kyllä taloudellisesti yrittäjänäkin – ainakin, jos osaat ja haluat myydä. Ja jos saat kenkää, voit aina tarjota alihankintana samaa hommaa yritykselle. Et saa välttämättä heti samaa toimeentuloa, mutta ainakaan et tipu tyhjän päälle.
 7. Auta työkaveria. Mieti miten voit auttaa työpaikkaasi säilymään hengissä. Jos joku tarvitsee tukea, älä jää odottamaan, että joku muu tekee asialle jotain. Auta itse ensin. Ole se ihminen, jota muut katsovat esimerkkinä.

Ihmisenä

Isoin asia on tiedostaa, että tämä kriisi tapahtuu oikeasti. Se on todellista. Ja pahemmat ajat ovat vielä edessä. Voit leikkiä, että asiat eivät ole tapahtuneet niin kuin ne ovat tapahtuneet, mutta se on vain pään tunkemista puskaan. Tilanne ei mene ohi kieltämällä, kiukuttelemalla tai raivoamalla tuntemattomille twitterissä.

Sen sijaan näillä keinoin voit parantaa tilannettasi:

 1. Huolehdi itsestäsi ja lähimmäisistäsi. Varmista vanhuksilta ja riskiryhmään kuuluvilta läheisiltäsi (mielellään puhelimitse), että kaikki on kunnossa. Auta läheisiäsi myös taloudellisesti, jos siihen on oikeasti tarvetta ja varaa.
 2. Jos sinulla on taloudellisia reservejä, nyt on aika ottaa ne käyttöön. Kyllä, just se tili. Tai vähintään alkaa säästämään tarpeettomissa menoissa.
 3. Unohda lomamatkat vähäksi aikaa. Ja ei, et saa niistä luultavasti rahojasi takaisin. Älä silti mene ulkomaille puoleen vuoteen, jos voit välttää sitä.
 4. Unohda se isomman talon tai hankinnan ostaminen, ellet ole aivan sataprosenttisen varma, että teillä molemmilla on vielä vuodenkin kuluttua stabiili työpaikka.
 5. Pese niitä hiton käsiäsi, äläkä lääpi naamaasi.
 6. Ole ymmärtäväinen ja kärsivällinen, myös itseäsi kohtaan. Älä loukkaannu heti kaikesta, äläkä ajattele itseäsi ja oikeuksiasi ensimmäisenä. Tilanne ei ole normaali. Tämä menee kyllä ohi, mutta nyt tarvitaan vastuunkantajia ja aikuisia roolimalleja.
 7. Ja viimeisenä: #staythefuckhome.

Jokaisen katokauden jälkeen ihmiskunta on noussut kokonaisuutena entistä vahvempana. Niin tulee käymään nytkin. Mutta sitä ennen tapahtuu vielä paljon ikäviä asioita. Toivottavasti tämän kirjoituksen avulla selviydyt edes vähän paremmin tilanteesta.

Massipato kassavirtakurssi
Aloita tästä kassavirtajohtaminen. Kurssi on ilmainen.
Janne K. Jääskeläinen

Moi! Olen Janne "Kassavirta" Jääskeläinen, Suomen suorasanaisin kassavirtakonsultti ja tietokirjailija. Autan kaltaisiasi yrittäjiä kaikissa yrityksen murrosvaiheissa. Akuutin tarpeen yllättäessä voin myös ottaa yrityksen ohjat ripeästi Interimjohtajana.

Sovi tästä videotapaaminen tai soita 040 577 0215.

Tilaa jokaviikkoinen uutiskirje.

6 vastausta artikkeliin “No niin, nyt on p*skat housussa. Mitäs tehdään seuraavaksi?”

 1. ”Työsuhteet: pistä kaikki koeajat poikki samantien. Ja jos firmasi on yt-lainsäädännön piirissä, pistä yt:t heti käyntiin. Tuottamattomille ja kehityshaluttomille hahmoille on annettava kenkää humaanisti, mutta päättäväisesti. Ja muista se juristi, älä yritä räpeltää nyt itse oikeiden termien kanssa. Hyvät juristit oikeasti ovat painonsa arvoisia kullassa näissä tilanteissa (suosittelen Turrea, tsekkaa heidän koronakriisisivunsa tästä).” Tähän huomio, varmuuden vuoksi ei saa YT:tä laittaa päälle, eli pitää olla näyttöä työn vähenemisestä. Messuala ok, mutta esim. ruokakauppa ei. Ohje juristin käytöstä hyvä ”disclaimer”.

 2. Juurikin noin. Siksi suosittelen, että juristin kanssa keskustelu ennen kuin alkaa itse räpeltämään mitään. Todellisuus on, että nyt kannattaa ja joutuu leikkaamaan joka tapauksessa. Aika harvassa ovat ne alat, joihin tämä kokonaisuus ei tule koskemaan.

 3. Erittäin hieno ja totuuden mukainen kirjoitus.

  Itse olen kokenut 90-luvun laman yrittäjä isäni kautta, onneksi me saimme katsoa koko laman lähes sivusta (paljon karuja kohtaloita), koska isä oli koko 80-luvun nousukauden pitänyt tiukkaa kulukuuria kotona ja yrityksessään, koska hän tiesi jo etukäteen kansakoulu pohjalta laskukauden olevan tulossa, hän näkemys 80-luvun taloudesta oli: ”mitä jyrkempi/pidempi nuosukausi sitä jyrkempi/pidempi laskukausi” ja tämä osoittautuikin todeksi sitten kyllä laman iskiessä jälkikäteen.
  Itse halusin alkaa kanssa yrittäjäksi, mutta 90-luvun lama muutti haluni ja menin palkka töihin, mutta ei sekään ole myöskään oli ollut helppoa, vaikka olen ns. ”hyvä” työntekijä (käyttää työajan työntekemiseen/pienipalkka/ei sairaslomia/joustanut aina lomissa ja työajoissa), mutta tiedostan etten tietenkään ole korvaamaton.

  No, vuodesta 1997 alkaen työntekijänä ja tulos: yhteensä 10 eri työnantajaa, monia määräaikaisia työsuhteita, mutta myös toistaiseksi voimassa olevia, väleissä välillä noin 1-4 viikon pituisia työttömyysjaksoa, noin kymmenet YT, viidet lomautukset, kahdet potkut ja työnantajan konkurssi 2013, Tämän jälkeisellä nykyisellä työnantajalla on ollut 7 vuotta hyvää aikaa, mutta tällä viikolla tuli YT ilmoitus.

  Nyt todellakin toivon työnantajan puolesta, että tehdään riittävän suuret supeuttamistoimet nyt kerralla, jottei tarvitse ajoittaa uutta kierrosta heti taas syksyllä.

  • Moi! Ja kiitos kun kommentoit. Isäsi vaikutti viisaalta ja oli oikeassa.

   Yrittäjyys ei toki sovi kaikille, mutta nykyään pienyrittäjyys on paljon helpompaa kuin aikaisemmin. En siis pelkäisi YT-kierrosta. Hyville tekijöille löytyy aina tekemistä, myös huonoina aikoina. Palkka ei välttämättä ole aina se paras mahdollinen, mutta se kyllä nousee ajallaan. Jos teet tietotyötä ja englanti sujuu, maailmalla on myös käyttöä osaamiselle ja oman työn ohessa voi ottaa erilaista freelance-keikkaa vastaan.

   Ja siinä olet ihan oikeassa, että ne sopeuttamistoimet pitäisi tehdä kerralla niin kovaa ettei tarvitse heti alkaa samaa rulianssia uudestaan. Se on työntekijöille uskomattoman raskasta ja demoralisoivaa, jos yt-kierroksia tulee usein.

   Onnea matkaan, toivottavasti käy hyvin.

 4. Kiitos, kun joku puhuu asiaa! Toivotaan toivotaan ei tule meitä pelastamaan! Mitä nopeammin tunnustetaan tosiasiat, sitä nopeammin tästä selvitään. Toivottavasti tästä on seurauksena jotain hyvääkin. Esim. ammattiyhdistysliikken mafian purku! Mikäli haluamme säilyttää ns. hyvinvointiyhteiskunnan, käsittääkseni se tarvitsee verorahoja. Ja niitähän ei tule muuten kuin työtä tekemällä. Uusia työpaikkoja ei tule syntymään ilman yleissitovuuden purkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *