kuva

Pädi vai pallotuoli — eli mistä yrityksen kannattaa säästää ja mistä ei?

Tuoli

Työkalut ja kaikenlainen irtaimisto herättävät vahvoja tunteita. Ammattilaiset haluavat tehdä työnsä hyvin, ja se onnistuu vain hyvillä työkaluilla. Teho- ja laatukysymysten lisäksi tähän tietty liittyy myös työturvallisuuskysymykset — huonoilla työkaluilla tulee helpommin havereita.

Mihin investoida, mihin ei?

Koska raha ei riitä kaikkeen, joudut yrittäjäomistajana päättämään, mitä ostat ja mitä et. Jokainen hankinta täytyy pystyä perustelemaan, vaikka se olisi kuinka yleishyvään tarkoitettu. Yrityksen tavoitteena kun on tuottaa voittoa, ja se ei onnistu jos rahat poltetaan tarpeettomiin hankintoihin.

Yleensä kannattaa ostaa (ja parasta mihin on varaa):

  • Työkoneet ja laitteet: Vaikka investointi voikin kirpaista hetken, sillä on yleensä iso merkitys tuottavuudelle. Mitä hitaampi kone, sitä hitaampi firma. Esimerkiksi toinen näyttö on nykyään jo perusoletus, mutta aika harva tarvitsee kolmatta. On tosin hyvä muistaa, että uuden koneen ilo happanee alle kolmessa kuukaudessa.
  • Tuolit: Hyvän työtuolin saa 700–1000 eurolla. Jos säästät tuoleissa, lisäät työntekijöiden riskiä saada liikuntaelinsairauksia ja samalla sairaspoissaoloja. Poikkeus: voit unohtaa kaikenlaiset erikoisergonomiset satula-, keinu-, pallo- ja aikuisviihdekiikkuratkaisut. Kampekset yleensä jäävät ajelehtimaan nurkkiin kuukauden jälkeen, koska niistä menee väärät osat kipeäksi. Ne ovat myös yleensä kalliimpia kuin tavalliset laatutuolit.
  • Kahvikone: Tämä tietty vaihtelee vähän aloittain, mutta omassa firmassani kahvi on parasta mitä järkevillä kustannuksilla voi saada aikaiseksi.
  • Rehut: viherkasvit ovat edullinen tapa raikastaa työpaikan yleisilmettä. Niistä ei paljon köyhdy.
  • Tiskikone: Kannattaako kenenkään yrityksessäsi käyttää aikaa tiskaamiseen?

Mihin ei kannata polttaa rahaa:

  • Mainoskyltit, kynät ja muu hilpetööri: Vaikka moni mainoskampe elääkin pidempään kuin yritys jonka logo siihen on leimattu, ei se tarkoita että mainostavaroista olisi mitään taloudellista hyötyä. Jos yrityksesi perusasiakashankinnan muoto ei ole sattumalta sisäänkävelevät asiakkaat, viisitoistametriset valotaulut ovat pelkkää egon jatketta.
  • Jos haluaa jossain säästää, pöydät ja huonekalut ovat hyvä kohde. Halvimmat ja siedettävimmän näköiset Ikean kamat riittävät ihan hyvin, ellei kyseessä ole edustustila. Nämäkin rahat kannattaa laittaa ergonomiseen tuoliin tai seisomapöytään, jos joku sellaista tarvitsee.
  • Hupikamat: Vaikka työpaikalla voi ollakin hauskaa kuin lastentarhassa, ei sen silti tarvitse näyttää siltä. Kaikenlaiset hyvältä tuntuvat ideat (hassut lamput, pehmolelut, hassut tuolit, pelit ja vermeet) maksavat rahaa ja ne maleksivat nurkissa siihen saakka kun velkoja kärrää ne pihakirppikselle.
  • Kaikenlainen viihde-elektroniikka happanee viimeistään kahdessa vuodessa, joten rautaan ei kannata kiintyä.

Omaksi vai lainaksi?

Tietokoneitakin voi muuten liisata. Sitä varten tosin yrityksen (ja sinun) luottotietojen täytyy olla kunnossa. Liisaus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että maksat koneesta tietyn osan käteisellä ja loput lainaa liisausyritys. Maksat sitten joka kuukausi laitteen lainasta lyhennyksiä, ja vastineeksi saat käyttää konetta. Kun liisausaika loppuu, luottoyhtiö tarjoaa konetta lunastettavaksi nimelliseen hintaan.

Ensiajatukselta voisi ajatella että tämä on pölö idea. Nykyinen tehotykki taantuu kuitenkin parissa vuodessa nyyhkyttäväksi nuhapumpuksi ja sen todellinen käyttöarvo lähenee nollaa. Siinä vaiheessa on vain helpotus, kun joku muu ottaa ongelmajätteen riesakseen.

Työkalujen täytyy olla kunnossa, mutta tarpeettomiin turhakkeisiin rahaa ei kannata tuhlata. Tämän päivän kuumimmat kamppeet kun ovat ensi vuonna lasten leikkikaluina.