AI demokratisoi luovan työn kaikkien saataville
Olen kirjoittanut tekoälystä paljonkin menneinä vuosina (mahdollisesti luettavan arvoisia kirjoituksia ovat esimerkiksi Kolme pointtia tekoälystä, Mitäs sitten tehdään, kun Suomessa on 4,5 miljoonaa työtöntä? ja Et kelpaa edes patteriksi — pohdintaa singulariteetista). Vaikka monessa asiassa olin mielestäni ihan oikeassa, en todellakaan osannut arvioida miten nopsaan kehitys harppasi tällä kertaa. Ilo olla välillä vähän väärässäkin.
Muistan, kun vähän aikaa sitten vielä naureskeltiin tekoälyn generoimille kuville. Nyt ei enää kauheasti naurata, sillä Midjorneylla saa puskettua kohtuullisen edullisesti ulos tällaista materiaalia:
En tiedä sinusta, mutta itse en osaisi tehdä tuollaisia kuvia sen enempää digimaalauksen kuin 3D-mallintamisen keinoinkaan. Midjourneyn avulla sen sijaan tuntuu, että vain oma mielikuvitus on rajana.
Kuvien lisäksi disruptiota puskee nyt sitten vähän isommalla syötöllä myös luonnollisen tekstin puolelle. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että aikaisempi GPT-3 (ja siihen perustuva ChatGPT) on jo vanhaa teknologiaa, kun GPT-4 tuli suljettuun testiin.
Ja voi pojat millainen se onkaan!
Pahasti näyttäisi siltä, että suljetussa testivaiheessa oleva GPT-4 on sen verran toimiva kapistus, että tässä lähtee lyhyessä ajassa työpaikka aika monelta paperinpyörittäjältä. Aikaisemmin meitä suomalaisia on suojellut pieni vähemmistökielemme, mutta sekään ei ole enää hidaste.
Alla viimeisimpiä päräyttäviä (enimmäkseen) GPT-4 -toteutuksia:
- Arvind Narayanan: näin teet verkkosivusta BibTex-tietueen ja saat siitä oikeassa formaatissa olevan tieteellisen kirjallisuusviitteen.
- Kiinnostaako videot? Tsekkaa miten ChatGPT, Midjourney, Runway Gen-1 ja Boomy AI pelaavat yhteen videon tekemisessä.
- GPT-4 huijasi koeasetelmassa ihmisen esiintymään puolestaan ihmisenä.
- GPT-4 vaikuttaisi olevan sen verran hyvä, että se pääsee heittämällä sisään erilaisiin opinahjoihin – ja tyypillisesti vielä 80-90 % parhaimman joukossa.
- Instagram on melko pian pelkkää fantasiaa.
- Yksinkertaisen nettisivun koodaus nenäliinaan piirretyn mallin pohjalta? Onnistuu.
- Olemassaolevan frontin hinkkaus? Mahdollisesti onnistuu.
- GPT-4 chattibotti löytyy Intercom-palvelun kautta.
- Mites opiskelu? No, Khan Academy puskee omaa AI-bottia ulos, joka auttaa opiskelijaa vaikeissa paikoissa.
- Kirjailijana sitä miettii, että aika kovaa saa kohta innovoida, kun GPT-4:lla pääsee jo aika pitkälle.
- Voisi ajatella, että lasten kasvattaminen on suojassa AI-disruptiolta. Noh...
- Ai niin, jos haluat korvata Sirin ChatGPT:llä, sekin onnistuu.
Yllä olevista twitterketjuista huomaa, miten iso osa ihmisistä elää epätietoisuudessa ja suorastaan kieltäymyksessä AI-ilmiön suhteen. Kyllä, iso osa esimerkeistä eivät ole parasta laatua tai vielä lähellekään sitä. Mutta tekoälyavusteiset työkalut ovat jo nyt sillä tasolla, että tavallinen ihminenkin pystyy tuottamaan jotain ja helposti.
Tähän loppuun vielä sopii hyvin Bob Dylanin biisi.