Rolex ja sahanpurua.

Bisneksen tärkein sääntö, eli mitä yhteistä on Rolexilla, raamatulla ja ruisleivällä?

Liiketoiminnassa on monta tärkeää taitoa ja sääntöä. Tärkein kaikista säännöistä on kuitenkin tämä:

Jos se toimii, älä lopeta.

Taustalla on Lindyn lakina tunnettu ilmiö. Mitä kauemmin jokin asia on ollut olemassa, sitä kauemmin se todennäköisesti tulee olemaan olemassa myöhemminkin.

Tämä ei tietenkään päde kaikkeen.

Esimerkiksi kuluvat, fyysiset asiat eivät ole Lindyn lain piirissä. Jokainen meistä esimerkiksi kuolee joskus, ja 90-vuotias ei varmaankaan elä 180-vuotiaaksi, vaan päättää päivänsä todennäköisemmin ennemmin kuin myöhemmin. Yksittäinen ruisleipä tuskin selviää sataa vuotta (tai eihän sitä tiedä, onhan se kuivattuna aika kestävää kamaa), mutta ruisleipä ajatuksena tulee varmasti olemaan olemassa vielä sadan vuoden kuluttuakin. Todennäköisyys selviytymiseen siis kasvaa verrattuna kilpaileviin ajatuksiin.

Sama pätee yrityksiin, jotka ovat enemmän kuin yksittäisiä ihmisiä.

Kuvaaja: yritysten selviytymisprosentit ajan funktiona (Lindyn laki).
(Kuvaaja perustuu BLS:n tilastoihin.)

Kuvasta näkee, että mitä pidempään yritys on ollut olemassa, sitä suurempi todennäköisyys on sille, että yritys selviää myös tulevaisuudessa – olipa kyseessä 2, 6 tai vaikka 10 vuotta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa sinun näkökulmastasi?

No, yksinkertaistettuna sitä, että paras tae selviytymiselle on sinnitellä. Mitä pidempään jaksat puskea firmaasi eteenpäin, sitä todennäköisemmin firma selviytyy tulevaisuudenkin haasteista. Moni jättää homman kesken siinä kohtaa, kun pitäisi vain jatkaa sitkeästi suorittaa.

Tämä myös selittää, miksi joskus tuntuu, että asiat muuttuvat helpommiksi vuosien myötä. Eivät ne välttämättä helpommiksi muutu, mutta ne muuttuvat tutummiksi. Lopputuloksena asiat sitten vain tuntuvat hieman helpommilta, koska taitosi, tietosi ja resilienssisi ovat kasvaneet.

Kannattamatonta bisnestä ei tietenkään kannata määräänsä enempää yrittää tekohengittää. Mutta jos bisneksesi toimii ja kasvaa vaikka maltillisestikin vuodesta toiseen – älä lopeta.