Kesä tulee, mutta kestätkö sen?
Moni yrittäjä on tässä vaiheessa vuotta aivan finaalissa.
Juurisyynä on tietenkin se, että Suomessa kaikki pitää saada valmiiksi joka vuosi ennen juhannusta. Tämä taas näkyy yrittäjille kahdella eri tavalla: 1) asiakkailta tulee joko älyttömän kiireisiä keikkoja tai ne siirtyvät pitkälle syksyyn ja 2) koska kesällä ei tapahdu juuri mitään, ei ole mitään laskutettavaakaan. Kulut toki juoksevat entiseen malliin.
Kumpikaan näistä tekijöistä ei varsinaisesti vähennä yrittäjien stressiä.
Tässä kohtaa asialle ei ole juuri mitään tehtävissä. Toki kannattaa piiskata työntekijät viimeistelemään sellaiset työt, jotka ovat vielä tehtävissä valmiiksi ennen kesälomia, jotta kassaan saisi kerrytettyä mahdollisimman paljon massia kesää vasten.
Olisi tietty fiksua tässä kohtaa suositella, että nukkuisit tilaisuuden tullen pitkiä yöunia, liikkuisit hyvin ja söisit terveellisesti. Ylimenevän ajan voisit sitten käyskennellä kedolla ja heitellä lasta tai lemmikkiä leppoisasti ilmaan auringon värjätessä kaikkien hiukset ja hymyn kultaisella loisteellaan.
Todellisuudessa tulet kuitenkin kittaamaan kohtuuttomasti sihijuomaa, nukkumaan huonosti itikanpuremia raapien ja tietenkin mietit yrityksen asioita pikkutunneille saakka. Kun omat tyypit ovat kesälaitumilla, asiakkaat eivät vastaa viesteihin ja ainoat puhelinkeskustelut järjestyvät epätoivoisen lehtimyyjän kanssa, asioita ei varsinaisesti voi edistää vaikka energiaa olisikin.
Itse olen perinteisesti käyttänyt kesällä energiaani lueskeluun. Se on hyvä tapa laiskotella riippukeinussa ja samaan aikaan tuntea saavansa jotain aikaiseksi. Kovat bisneskirjat ovat kesälukemiseksi kuitenkin liian kuivia ja fiktiota lukiessa tulee taas sellainen olo, että laiskottelee. Oikeanlaisen kirjan valinta on siis tarkkaa puuhaa.
Jos et tiedä, mistä aloittaa, suosittelen aivan ensiksi lukemaan Peter Attian mainion terveysteoksen:
Kirjassa käsitellään tärkeimmät syyt hiippakunnan vaihtamiselle ja keinoja miten elämänlaatua voi – ja kannattaa – yrittää parantaa. Attian kirjasta yleensä tulee aika monta ahaa-elämystä, jonka jälkeen tietenkin on syytä miettiä oman elämänsä muovaamista mieleiseen suuntaan. Attian kirjan tueksi sopiikin toinen hyvä teos:
Atomic Habits auttaa viemään maaliin niitä elämäntapamuutoksia, joita Attian kirjasta intoutuneena yleensä haluaa aloittaa. Sitten kun oma paketti alkaa olla kasassa, kannattaa vasta miettiä yrityksen asioita. Siihen auttaa sitten kolmas kirja:
Cunninghamin teos on siitä kiva, että sitä on kiva lukea JA siellä on hyviä vinkkejä tulevaisuuden hahmotteluun, erityisesti yrittäjälle.
Millaiseen kesäpuuhasteluun sinä purat energiaasi tänä kesänä? Meneekö aika köllöttelyyn, kokkaamiseen vai kirjoihin?