Massakaudella mässätään, laihdutuskaudella leikataan
Karsin firman kuluja vähintään pari kertaa vuodessa kuuriluonteisesti. Käyn silloin tiliotteen läpi rivi riviltä ja tarkistan, mitä palveluita on käytössä. Poistan ja irtisanon kaiken tarpeettoman:
- Palvelut, joita ei ole käytetty pitkään aikaan,
- tuotteet, jotka eivät ole ydinliiketoiminnan kannalta tarpeellisia,
- työkalut, joiden käyttö onnistuu ilmaiseksi muilla välineillä, ja
- kaikki, mikä vain ärsyttää.
Tämä tapa on jäänyt edellisen yritykseni ajalta, kun täytyi tasapainotella uusien työkalujen käyttöönoton ja kulukurin kanssa. Säästöjä kertyikin yleensä mukavasti: usein vähintään muutama satanen kuukaudessa per työntekijä, joskus paljon enemmänkin.
Tässä ei sinänsä ole vielä mitään ihmeellistä – olet varmasti itsekin vetänyt kulukuureja firmassasi tai kotitaloudessasi.
Se, mitä teen hieman eri tavalla kuin muut, on uusien tuotteiden ja palveluiden testaus. Sen sijaan, että kokeilisin uusia tuotteita ja palveluita pitkin vuotta satunnaisesti, teen tämänkin yleensä systemaattisesti ja kuuriluontoisesti. Testaan hyvin lyhyessä ajassa useita kymmeniä uusia maksullisia työkaluja yhtä aikaa. Näinä kausina kirjanpitäjäni yleensä repii hiuksia päästään, kun ostolaskujen määrä räjähtää katosta läpi. 😄
Kun ”koeaika” sitten päättyy, leikkaan ylimääräiset palvelut ja kulut takaisin normaalitasolle. Näin kulut pysyvät kurissa, mutta saan tehokkaasti testattua uusia työkaluja. Metodi on tuttu kehonrakennuksesta ja salihommista: massakaudella syödään kuin possu, ja laihdutuskaudella karsitaan tarpeeton ylimäärä pois. Kulujen syklittämisellä firman talous pysyy tasapainossa, ja samalla pääsen kokeilemaan uusia tapoja tehdä töitä.
Mutta miksei sitten vain eläisi aina pihisti? Eikö olisi järkevämpää pitää kulut minimissä ja hillota kaikki rahat pankkitilille?
Ei oikeastaan.
Syy on yksinkertaisesti evoluutio ja kehittyminen. Uusia työkaluja ja palveluita kannattaa kokeilla, koska se edistää kasvua ja oppimista. Jos ei koskaan kokeile mitään uutta, riskinä on jämähtää vanhaan ja jäädä kilpailijoiden jalkoihin. Uusien työkalujen synergiat tulevat myös paremmin esiin, kun niitä kokeilee ryppäässä. Jos uusia työkaluja ottaa käyttöön yksitellen, isommat kehitysharppaukset jäävät helposti kokematta.
Kaasua ja jarrua ei tietenkään kannata polkea samaan aikaan. Ainoa järkevä kasvumalli on vuorotella mässäämisen ja maltillisuuden välillä.