among us pelottava

Miksi stressata tänään asioista, jotka voi huomenna jättää tekemättä?

Minulla on ärsyttävä tapa varautua vähän kaikkeen. Olen just se ärsyttävä tyyppi, joka laittaa tavarat heti käytön jälkeen paikoilleen ja maksaa laskutkin aina etuajassa.

Kaikkina muina aikoina nuo luonteenpiirteet ovat olleet lähinnä riesaksi. Nyt kun itänaapurissa sekoillaan, pandempia jyllää, taantuma puskee niskaan ja sähkön hintakin hipoo pilviä, omista luonteenpiirteistä on ollut enemmälti hyötyä.

Tiedostan vahvasti, että kaikkien ei kannata alkaa varautua ihan kaikkiin maailmanlopun skenaarioihin. Järki kannattaa pitää matkassa, ja varautumisessa on erilaisia sävyjä. Tässä muutama esimerkki:

Esimerkki 1: sähkökatkot

Ei ole kovin todennäköistä, että ensi talvi vietetään kokonaan ilman sähköä maakuopissa hytisten. Sen sijaan todennäköistä on, että jonkinlaisia sähköön liittyviä häiriöitä tulee. Siksi ei välttämättä kannata hankkia viittä dieselaggregaattia varastoon, mutta ehkä kannattaa miettiä, miten lämmitys ja ruuanlaitto onnistuvat ilman sähköä esimerkiksi viikon verran. On myös hyvä miettiä etukäteen, miten puhelinten lataaminen onnistuu sähkökatkojen aikaan.

Esimerkki 2: ydinsota, kaasuvaara ja maailmanlopun meininki

Ei ole kovin todennäköistä, että atomiaseet otetaan käyttöön. Mahdoton ajatus se ei kuitenkaan ole. Siksi ei kannata välttämättä kaivaa maailmanlopunbunkkeria, mutta ehkä on hyvä selvittää, missä on lähin väestösuoja. Ydinsotaa todennäköisempi katastrofivaihtoehto on kuitenkin kemikaalionnettomuus tai tulipalosta aiheutuva myrkyllinen savu, joten kannattaa selvittää etukäteen, miten esimerkiksi ilmanvaihdon saa pois päältä.

Esimerkki 3: vesikatkot

Vesi on elämisen kannalta kriittistä. Vesi tuskin Suomesta loppuu kesken, joten ehkä ei kannata hätäpäissään piilottaa vesitankkeria metsään. Sen sijaan kannattaa hankkia riittävästi kannellisia muoviastioita, joihin voi tarpeen mukaan säilöä vettä.

Esimerkki 4: ruokatoimitusten katkeaminen

Ruoka on tietenkin tärkeää. Ruoka tuskin loppuu kokonaan kesken, mutta jokaisella olisi hyvä olla kotona jonkinlainen kotivara. Aika harva meistä kuolee nälkään, vaikka kaupasta ei saisikaan lempparileipää pariin viikkoon. Riittävä kotivaran määrä on ruokaa kolmeksi päiväksi koko perheelle, ja kotivaran kannattaa olla sellaista ruokaa jota muutenkin syötäisiin.

Esimerkki 5: lääkkeiden riittävyys

Lääkkeiden riittävyys on välillä kortilla jo nytkin. Ei tarvitse olla kummoinenkaan hämminki, että lääkkeiden saanti saattaa hetkellisesti vaarantua. Esimerkiksi kuume- ja kipulääkkeitä voi ostaa halutessaan hieman etupeltoon, kunhan ei vedä tässäkään överiksi. Pari buranapakettia ei ole vielä liioittelua, kymmenen taas on. Paras tapa varautua tässäkin on huolehtia terveydestään etukäteen, ja siihen auttaa esimerkiksi terveellisempiin elämäntapoihin päivittäminen.

Vaikka maailma tuntuisi olevan millaisissa liekeissä, kannattaa omassa arjessa pitää pää kylmänä. Varautuminen on viisasta, mutta ylivarautuminen on tarpeetonta ja stressaavaa. Jos haluat lukea lisää fiksusta varautumisesta, suosittelen tutustumaan 72tuntia.fi -palveluun.