Milloin palkata ensimmäinen työntekijä?
Olen kannustanut ihmisiä yrittäjäksi koko yrittäjänurani ajan. Voit lukea aiheeseen liittyen esimerkiksi kirjoittamani Milloin kannattaa alkaa yrittäjäksi ja Aloittavan yrittäjän säännöt – itse asiassa kannattaa ehkä lukea kaikki yrittämiseen liittyvät blogipostaukseni.
Moni pelkää yrittäjäksi lähtemistä aivan suotta. Jos jollain on varaa maksaa sinulle palkkaa nykyisessä työssäsi, taidoillesi on kysyntää myös yrittäjänä. Toki jos on hyvin turvallisuushakuinen, voi olla mukavampaa pysytellä jonkun muun palkkalistoilla.
Tämä kirjoitus ei kuitenkaan koske yrityksen perustamista. Tämä koskee yrittäjän pelottavinta päätöstä eli ensimmäisen työntekijän palkkaamista.
Ajatus tulee yleensä eteen silloin kun laskutus luistaa, armottomin ahdistus alkaa helpottamaan ja välillä huomaat että on jopa turhankin kiire. Tajuat, että töitä on enemmän kuin ehdit tekemään, ja joudut jopa jättämään rahaa pöydälle. Alat pienessä mielessäsi miettiä, että mitäpä jos palkkaisit jonkun töihin? Silloin saisit vielä enemmän rahaa ja elämäsi olisi vieläkin helpompaa! Mutta sitten mieleen iskeekin ahdistus, etkä tiedä mitä tehdä. Netti on kyllä täynnä ohjeita siitä, miten uusi työntekijä palkataan, mutta vähemmän löytyy apuja siihen, pitäisikö sinun palkata ensimmäinen työntekijä juuri nyt vai ei.
Lyhyt vastaus: ei helvetissä. Nope. Njet. Hell no. Fuck that shit.
Pitkä vastaus? Jatka lukemista.
Isoin asia työntekijän palkkaamisessa on se muutos joka työssäsi tapahtuu. Fokus siirtyy siitä mitä asiakkaat haluavat ja tarvitsevat, siihen mitä työntekijäsi haluavat ja tarvitsevat. Jos olet työnantaja, aikasi ei mene enää pelkästään asiakkaiden ongelmien ratkomiseen. Työntekijöidesi hyvinvointi on tärkeämpää kuin asiakkaidesi tarpeet.
Vaikka olisit millainen hanipuppeli ja viestintävirtuoosi tahansa, yrittäjien ja työntekijöiden välillä on aina kuilu – joskus se on ohuen ohut hiushalkeama lattiassa, joskus taas yhtä leveä kuin grand-fucking-canyon. Sitä vaan ei voi tietää etukäteen, miten kemiat kohtaavat koeajan jälkeen. Ja kaikilla ei yksinkertaisesti ole luontaisesti founder mentalitya (aiheeseen liittyen suosittelen kuuntelemaan tämän megapodcastin kokonaan). Se on ihan ok, mutta tämä sinun on yrittäjänä hyvä sisäistää jo aivan aluksi ettei se tule myöhemmin yllätyksenä.
Ennen kuin siis palkkaat ketään, vastaa itsellesi rehellisesti seuraaviin kysymyksiin:
Millaista yritystä olet rakentamassa?
Ensimmäiseksi tietenkin se tärkein: oletko rakentamassa skaalautuvaa bisnestä vai saatko enemmän kiksejä asiakkaan ongelmien ratkaisemisesta?
Oikeastaan tässä kohtaa pitäisi ehkä mieluummin kysyä, että 1) tykkäätkö JA osaatko johtaa ihmisiä vai 2) tykkäätkö mieluummin tehdä itse?
Jos vastaus on ykkönen ja ”hell yeah” rintaa takoen, voit harkita ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Jos taas vastaus on numero kaksi, miettisin uudestaan. Mikromanageroiva johtaja ei ole kiva kenellekään – ei sinulle itsellesi eikä varsinkaan alaisillesi.
Haetko kasvua vain egon vuoksi?
Eikä siinä ole mitään hävettävää. Moni haluaa kasvattaa yritystään vain siksi, että pääsee sanomaan, että yrityksessä on sata työntekijää töissä. Jästeille on luontaista mitata asioiden merkityksellisyyttä asiaan osallistuvien ihmisten määrällä: mitä enemmän ihmisiä jonkun asian takana on, sitä tärkeämpi se varmasti myös on. Siksi moni kyseleekin ensimmäiseksi, montako ihmistä sinulla on alaisena tai töissä. Käytännössä tällä ei ole hirveästi merkitystä tienaamisen kannalta, koska yrittäjänä sinun pitäisi mahdollisimman pian pyrkiä erottamaan sisäänlaitettavien tuntien määrä tuotosta. Tähän taas auttavat tuotteistaminen, automatisointi ja ulkoistaminen.
Oletko yksinäinen?
Jos haluat yritykseesi työntekijöitä tai uusia osakkaita vain siksi, että sinulla on yksinäistä, no… hanki vaikka koira. Tai jos on ihan pakko, vuokraa pikkukoppi jostain toimistohotellista, jossa on ympärillä muitakin yrittäjiä. Mielestäni oma toimistohotellihuone on esimerkiksi asiantuntijayrittäjälle aivan tarpeeton kuluerä, mutta jokaisen pitää käydä tämä vaihe itsenäisesti läpi. Tulet jossain vaiheessa huomaamaan, että toimistohotellista ei ole juurikaan muuta iloa kuin kuluja.
Onko sinulla varaa uuteen työntekijään?
Rahan kannalta tilanne on yksinkertainen. Jos et tiedä, vastaus on ei. Jotta tietäisit, lataa Kiireisen yrittäjän™ kassavirtaopas, jonka julkaisin viime viikolla. Jos vihreä viiva jatkuu palkkakustannustenkin kera pitkälle ensi syksyyn, sinulla on varaa palkata uusi työntekijä.
Mutta hei, eipä tässä vielä kaikki. Monikaan yrittäjä ei nimittäin tajua, että kestää helposti viisi vuotta tai vielä pidempään, että pääset samalle tulotasolle osakeyhtiössä kuin jos olisit jatkanut yksin tekemistäsi. Oma työmääräsi lisääntyy pääluvun kasvaessa. Enää et kuitenkaan saa jokaisen sisään laittamasi tunnin seurauksena x määrää euroja, vaan eurot kiertävät nyt ensin muiden mekanismien läpi. Saat oman ylimääräisen osuutesi, jos jotain jää viivan alle. Suomeksi sanottuna tarvitset 5-10 tuottoa tahkoavaa asiantuntijaa ennen kuin tienaat yritykselläsi edes lähes yhtä paljon kuin vaikka oman alasi konsulttina. Jos sinulla ei ole varaa odottaa useita vuosia, älä palkkaa uutta työntekijää aivan vielä.
Mikä sitten vaihtoehdoksi?
Jos saisin tehdä vain yhden asian eri tavalla entisen yritykseni kanssa, ostaisin aivan ensimmäiseksi itselleni kunnon assarin ennen kuin palkkaisin ketään. Ja nimenomaan sellaisen assarin, jolle voin työntää kaikki hallinnolliset asiat ja laskutuksen. Se olisi antanut minulle paljon enemmän aikaa myydä töitä, kasvattaa firman pääomaa ja pistää taustaprosessit kuntoon. Yrittäjänä kannattaa aina keskittyä härskisti tekemään vain sitä, missä on todella hyvä ja ulkoistaa kaikki muu jonkun taitavamman tehtäväksi. Aika harva yrittäjä on hyvä esimerkiksi kuittien keräilyssä, tositteiden toimittamisessa tilitoimistolle tai viranomaisilmoitusten rustailussa.
No, nyt sinulla sentään on mahdollisuus välttää tekemäni harha-askel. Saatiin nimittäin Katleenan kanssa viimeinkin luottoassarimme Super-Siiri perustamaan oma firmansa. Vaikka termiitintarkka perusluonteeni onkin ajanut kaikki alaiseni talousihmiset välillä suoranaisen epätoivon partaalle, olen Super-Siiriin verrattuna parhaimmillaankin yhtä sählä kuin Katleena kolmen skumpan jälkeen. Tee siis tilitoimistosi onnelliseksi ja tilaa assaripalvelu Super-Siiriltä ennen kuin alat harjoittelemaan työnantajana olemista. Superbonuksena Super-Siiri osaa myös kassavirtalaskelman täyttämisen kuin omat taskunsa.
Disclaimer: en saanut tästä mainoksesta penniäkään, mutta Siiri on virkannut/kutonut/väkertänyt minulle kerran asiakaslahjaksi firman väreihin sointuvat villasukat. Siiri vaan on oikeasti niin oiva assari kuin kerronkin.