Onko sinusta yrittäjäksi?
Olen kirjoittanut yrittäjäksi alkamisen riemusta ja tuskasta aikaisemminkin (esimerkiksi Yrittäjyys on aikuistumista, Miksi lähdin yrittäjäksi ja Milloin kannattaa alkaa yrittäjäksi?). On silti hyvä palata tärkeään aiheeseen uudestaan, koska nyt jos koskaan tämä maa kaipaa uusia yrittäjiä. Vähän väliä vastaan tulee kipuilevia ja turvallisuushakuisia ihmisiä, jotka haluaisivat yrittäjiksi. Polte yrittäjyyteen on niin kova, että se lämmittää poskia jopa ruudun toisella puolella. Ja hyvä niin. Koska kun polte on kova, epäonnistuminen on lähes mahdotonta.
Tämä kirjoitus on teille, jotka olette miettimässä yrittäjäksi hyppäämistä. Ennen kamikaze-hyppyä tuntemattomaan vastaa mielessäsi kuitenkin ensin näihin viiteen kysymykseen.
Onko nyt oikea hetki?
On kuumottava tunne kokea, että riskeeraa koko tulevaisuutensa yhden kortin varaan. Mutta kuten viime viikolla julkaisemassani Kiireisen yrittäjän™ katokausioppaassa kirjoitinkin, vaikeiden aikojen koittaessa olisin paljon mieluummin yrittäjä tai töissä pienessä yrityksessä. Silloin voit itse vaikuttaa kaikkein eniten omaan kohtaloosi. Isommassa yrityksessä et voi tehdä juuri mitään muuta kuin pitää pään matalalla ja toivoa parasta.
Onko sinulla varaa?
Ensimmäiseen puoleen vuoteen tuskin vielä pääset kunnon tienesteihin kiinni. Olisi optimaalista, jos sinulla olisi säästössä puolen vuoden elämiskuluja vastaava summa rahaa. Jos vaihtoehtona on pään hajoaminen ankeutuslaitoksessa, kannattaa yleensä mieluummin lähteä yrittäjäksi kuin jäädä odottelemaan yt-arpaa tai burnouttia.
Realistinen kuitenkin kannattaa olla. Jos elämiskulut ovat 4 500 €/kk ja säästösi ovat 2 500 €, yrittäjäksi ei kannata ihan vielä lähteä. Tarvitset taloudellista bufferia päästäksesi alkuun. Sinun pitääkin olla alussa nälkäinen, mutta nälkäinenkin leijona tarvitsee vähän ruokaa selvitäkseen.
Onko puoliso mukana?
Yrittäjäksi alkaminen ei ole vain sinua koskeva päätös. Jos sinulla on perhettä ja puoliso, heidän on oltava yhtä sitoutuneita yrittäjyyteesi kuin sinunkin. Muuten kerjäät itsellesi vain vaikeuksia. Moni liitto on päättynyt yrittäjyyden aiheuttamiin ongelmiin, kun niistä ei ole keskusteltu ajoissa ja antaumuksella.
Kun alat yrittäjäksi, joudutte yleensä myös sopimaan kotitöistä uudestaan. Yrittäminen on ainakin alussa 24/7 -työtä. Kun yrityksessä on kriisi, yrittäjä itse on viime kädessä se, joka vastuun kantaa ja porhaltaa paikalle. Tällaisessa tilanteessa on hyvä olla selkeät pelisäännöt sen suhteen, kuka raahaa ruuat kaupasta ja kuka taas kiikuttaa tenavat taekwondoon.
Miksi haluat yrittäjäksi?
Kysymys on vaikeampi kuin ensin uskoisi. Yleensä yrittäjäksi lähdetään aika arkisista syistä negaation kautta. Moni haluaa yrittäjäksi, koska:
- ei halua, että kukaan muu komentelee,
- ei saa tehdä nykyisessä työpaikassaan sitä, mitä haluaa tai
- ei pidä nykyisestä pomostaan.
Tietenkin mukana on myös positiivista kulmaa. Yrittäjistä valtaosa kuitenkin lähtee yrittäjäpolulle siksi, että kokee jonkin olevan huonosti nykyisessä työssään tai elämäntilanteessaan. Tämä on ihan ok syy.
Onko sinulla riittävästi tietoa ja uskallusta?
Tietoa saa kaupasta, uskallusta joutuu etsimään sisältään. Yrittäjäksi alkaminen on vähän samanlainen operaatio kuin lapsen hankinta. Kun kerrot aikeistasi, ihan v*ttu kaikilla on mielipiteitä. Siis oikeasti, kaikilla. Oli se sitten putkimies, naapurin Erkka tai elämänsä yhteiskunnan nisässä roikkunut oman elämänsä sankari, heillä kaikilla on Mielipiteitä. Älä kuuntele ketään. Tai ainakaan ketään, joka ei ole nyt tai ole joskus ollut yrittäjä. Se on ihan sama kuin kysyisit hampaanpesuneuvoja tyypeiltä, jotka eivät eläissään ole edes nähneet hammasharjaa. Lue mieluummin tästä, kenen neuvoja kannattaa kuunnella.
Muista lopuksi vielä nämä kaksi viisautta:
- Jos joku maksaa sinulle palkkaa, pärjäät kyllä yrittäjänäkin. Jos työnantajasi on valmis maksamaan sinulle työstäsi, osaamisellesi on kysyntää myös asiakkaille. Luultavasti tulotasosi nousee selkeästi, jos opit myymään palvelujasi oikein.
- Jos yrittäjyys ei jostain syystä sovikaan sinulle, voit aina palata palkolliseksi. Se ei ole sen vaikeampaa kuin aikaisemminkaan. Luultavasti yrittäjyysstintti vain lasketaan eduksesi työnhaussa, koska olet oppinut arvokasta liiketoimintaosaamista todellisessa ympäristössä. Taloudellisten realiteettien ymmärtäminen on aina kilpailuetu.
Eli lyhyt vastaus otsikon kysymykseen: kyllä, sinusta on yrittäjäksi.
Ja kyllä, sinä uskallat.
Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaisi yrittäjän polulle astuessasi opetella hallitsemaan yrityksesi kassavirtaa. Hanskaat kassavirran helposti, kun luet kirjoittamani Kiireisen yrittäjän™ kassavirtaoppaan.