Tulostulva® Taskuhallitus

Olin kusessa.

Siis, todella kusessa. Lue alta, miten kävi 👇

IT-firmani oli sen verran iso taloudellinen ja henkinen investointi, että sitä ei voinut noin vain lopettaa, vaikka kuinka olisi tehnyt mieli. Yritys tuotti nipin napin elannon ja vähän tulosta, mutta vastapainoksi jouduin pitämään päiväkotia ihmisille, joita ei olisi pitänyt ikinä edes palkata. Ja toisin kuin työntekijäni, en vain voinut heittää irtisanomislappua pöydälle ja rallatella uusien haasteiden pariin.

Tunsin olevani epäonnistunut kaikessa: tulos näykki nollaviivaa, työntekijöiden kanssa joutui jatkuvasti varomaan sanojaan ja läskiäkin oli kertynyt vyötärölle stressin seurauksena pienen ranskalaisen vaatemallin verran. Arki kului itse aiheutettujen tulipalojen sammuttelussa ja isoimmat strategiset linjaukset piti pohtia öisin keltaisten katulamppujen loisteessa. 

Olin uupunut, poikki, kaput. 

Yhtenä sapenmakuisena yönä sitten totesin itsekseni, että thistoooshapaah, perkele. 

Lopetin turhan puuhastelun. Karsin palveluita ja pistin tuotteistusprojektin käyntiin. Opettelin kieltäytymään epämääräisistä yhteistyöprojekteista ja tuumailin tosissani, ketkä ovat asiakkaitamme ja miksi. Vetelin isolla pensselillä suunnitelmat seuraaviksi vuosiksi. Minusta tuli pahimman luokan kassavirtafanaatikko. 

Ja se toimi. 

Toissavuonna tiputin firman avaimet ostajan pöydälle ja lähdin lomalle. Olisin voinut myös jatkaa yrittämistä yksinkin, koska olin rakentanut yrityksestäni hyvin hyrräävän tuloskoneen. En vain halunnut. En enää ikinä halunnut joutua tilanteeseen, jossa joutuisin valitsemaan perheeni ja jonkun kiukuttelevan työntekijän tarpeiden välillä. 

Ei. Koskaan. Enää.

Nyt firma on myyty ja elän elämäni onnellisinta aikaa. Ylipaino on sulanut, aamuisin ei vituta nousta sängystä ja saan tehdä töitä rakastamieni asiakkaiden kanssa. Lomailen silloin kun huvittaa, eikä minun tarvitse ottaa enää jokaista ovesta sisään änkeävää renkaanpotkijaa asiakkaaksi. 

loma valmis
Firman myynnin jälkeen jaksoi jo välillä hymyillä.

En valehtele. Olihan se mahtava tunne. 

En kerro tätä rehvastellakseni, vaan siksi, että se on mahdollista sinullekin. Haluan auttaa myös sinua pääsemään tilanteeseen, jossa yrityksestäsi tulee riippakiven sijasta joko tuottoisa yrityskauppa tai elämää vakauttava vaurauden lähde.

Mietit varmasti tässä kohtaa, että juuri sinun yrityksesi on erityistapaus. Että seuraavat neuvot eivät päde sinuun, koska yrityksesi ei ole asiantuntijayritys, ala on erilainen tai bisneksessä on jotain poikkeavaa. 

Voi olla. Tai sitten ei. 

Jokainen menestynyt yritys on omistajilleen miellyttävä tuloskone, kun taas jokainen yrmeä yrittäjä on pistänyt firmansa solmuun hieman eri tavalla. Siksi ei kannatakaan keskittyä siihen, miksi sinun firmasi asiat ovat solmussa, vaan siihen, miten niiden pitäisi olla. Sinä olet kuitenkin oman yrityksesi paras asiantuntija. SINÄ tiedät ihan varmasti, mikä firmassasi mättää, kunhan ensin näet, miten hyvin asiat voisivat olla. 

Onneksesi korjausprosessi on hyvin yksinkertainen. Seuraavaksi kerron, miten tilannetta lähdetään avaamaan. Ensimmäiseksi meidän täytyy selvittää, miten paha tilanne on.

Miten kusessa SINÄ olet?

Kuumemittari on vallan nerokas instrumentti.

Muutamassa sekunnissa pystyy selvittämään, onko potilaalla kuumetta vai ei. Potilas voi toki olla sairas tai kipeä monella muullakin tavalla, mutta kuume on hyvä indikaattori tulehdustilasta ja monesta muusta ikävästä asiasta. Kuumemittari on halpa, helppo ja nopea tutkimusväline. 

Onneksi minulla on samanlainen instrumentti käytössäni. On paljon fiksumpaa tehdä karkea pikatesti elävälle potilaalle kuin supertarkka ruumiinavaus korisevalle raadolle. Tämä kassavirtakonsultin kuumemittari kertoo minulle enemmän yrityksestäsi kuin Asiakastiedon rating-raportti, tase, tuloslaskelma tai mikään muukaan maaginen kirjanpidon hokkuspokkuspaperi. Sen avulla voimme yhdessä nopeasti selvittää, miten hyvin sinulla ja firmallasi menee. 

Tungetaanpas tämä mittari nyt firmasi kainaloon. Vastaa rehellisesti seuraaviin kysymyksiin (älä huoli, kysymyksiä on vain kolme kappaletta):

Haluaisitko parempaa?

Jos yrityksesi tuottaa edes jonkun verran liikevaihtoa vuodessa, sinulla on käsissäsi potentiaalinen kultakaivos. Olet jo osoittanut, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot ja taidot, joilla pystyt flippaamaan yrityksesi vilttiketjusta kultamitalitasolle. Sinulla on draivia, osaamista, kokemusta, asiakkaita ja tuote tai palvelu, joka käy kaupaksi.  

Kaikissa bisneskirjoissa yrittäjiä tykätään verrata ferrariin ja muihin muskeliautoihin. Totta kai minäkin haluaisin sanoa, että olet kuin huippuunsa viritetty ralliauto. Se olisi tosin valehtelua ja vähättelyä. Bisnestä ei nimittäin tehdä hyvin hoidetuilla radoilla tai motareilla. Bisnes tehdään siellä, missä se täytyy tehdä. Ferrarilla ei tee yhtään mitään niissä maastoissa, joissa sinä olet tottunut rypemään. 

Vitut ferrarista. 

Sinä olet MONSTERIAUTO. Ja vielä sellainen monsteriauto, joka saa viisivuotiaan lapsen tuijottamaan silmät soikeina, kun lyttäät kilpailijoiden ladat lätyiksi.

Se on myös se suurin ongelmasi. 

Jos nimittäin olisit ferrari, ajaisit vain kiltisti nopeusrajoitusten mukaan samaan suuntaan kuin kaikki muutkin. Mutta kun käsissäsi on monsteriauton ratti, tilanne on aivan toinen. Sillä pääsee kaikkialle, mutta mistä helvetistä tietää, mihin suuntaan kannattaa mennä?

On pikkuisen hankala kaasuttaa pisteestä A pisteeseen B, jos ei tiedä, missä se piste B on, tai miltä se edes näyttää.

Menestykseni salaisuus

Voisin tässä kohtaa kertoa, että maksamalla ziljoona euroa paljastan sinulle salaisuuden, jolla voit kääntää yrityksesi suunnan.

Yörgh.

Hiukan tuli oksennusta suuhun jo pelkästä ajatuksesta. Käärmeöljy ei oikein maistu meikäläiselle.

Exit-opas yrittäjälleSen sijaan kerron sinulle ilmaiseksi, miten sinäkin pääset karkaamaan kultaisesta vankilastasi. Voit lukea ne blogistani, ilmaisista oppaistani tai kirjoittamistani kirjoista (kuten vaikka tuo tuossa oikealla).

Tiivistettynä prosessi on seuraavanlainen:

 1. Ensin rakennetaan hyvä firma.
 2. Sitten myydään se.

Okei, vitsit vitsinä. Oikeasti vaiheita on viisi:

 1. Etsiydytään oikeaan seuraan. Et ole ensimmäinen, joka on päättänyt pistää firmassa isompaa vaihdetta silmään. Menestymisesi kannalta on kriittistä, että löydät ympärillesi tukiverkoston, joka auttaa sinua tekemään oikeita päätöksiä – ja ennen kaikkea, ajattelemaan oikein. Yksin mutistessa ajatukset jäävät helposti kiertämään omaa tylsää rataansa, kun kukaan ei ole potkimassa sinua persuuksille. Oma bisneksenikin lähti lentoon, kun aloin saamaan sparrausta itseäni fiksummilta.
 2. Opetellaan ennustamaan tulevaisuutta. Se onnistuu kassavirtalaskelman avulla. Kassavirtalaskelma antaa sinulle lähes oraakkelimaiset näönlahjat tulevaisuuteen. Kassavirtalaskelman avulla pystyt arvioimaan milloin sinulla on varaa investoida tai milloin pitää pistää jengiä pihalle. Suomen kovin tuotteistaja, Jari Parantainen, ei suotta ole antanut minulle lempinimeä Janne ”Kassavirta” Jääskeläinen.
 3. Tuotteistetaan selkeä sisäänheittotuote. Mitä helpompaa sinun firmasi tuotteita on ostaa, sitä helpompaa myyminen on ja sitä enemmän firmasi tahkoaa tulosta. Tuotteistaminen pakottaa sinut tiristämään palveluidesi erottumistekijät sellaiselle kielelle, että asiakaskin sen ymmärtää.
 4. Käännetään tuloslaskelma päälaelleen. Ensin päätetään mikä minimitulos otetaan. Vasta sen jälkeen pistetään rahat veroihin, vuokriin, muihin pakollisiin maksuihin ja lopuksi palkkoihin – jos rahaa jää yli. Tämä yksinkertainen kikka tekee firmastasi tuloksellisen yhdessä tilikaudessa. Joko firma on tuloksellinen, tai ylimääräistä läskiä täytyy leikata. Simppeliä, mutta ei yksinkertaista.
 5. Viipaloidaan sinut. Ei, en tarkoita kananmunaleikkuria, vaan fiksua delegointia ja ulkoistamista. Jokaisen pienemmän firman pullonkaula on yrittäjä itse, eli SINÄ. Kun sinulta vapautuu aikaa, ehdit tekemään sitä mistä on yrityksellesi eniten hyötyä (vinkki: se on yleensä myös sitä hommaa, mitä rakastat kaikkein eniten).

Näitä neuvoja seuraamalla voit pistää firmasi lihoiksi tai jatkaa tuottoisan taalatahkon pyörittämistä. Prosessi ei vaadi sen suurempaa taikuutta.

Oletko SINÄ oikeassa seurassa?

Nyt paljastan viimeisen vinkkini, jolla saat ammuttua firmasi rakettina kannattavuuden kiertoradalle. Se liittyy tuohon edellisen listan ensimmäiseen kohtaan.

Suurin valhe, mitä meille yrittäjinä kerrotaan, on se, että yrittäminen on yksilölaji. Ei se ole. Ei kukaan jaksa, ellei joku ole välillä tsemppaamassa, kannustamassa ja kyseenalaistamassa. Arjen kiireissä kokonaiskuva katoaa, isot asiat unohtuvat ja priorisointi puuroutuu. Elämä muuttuu uuvuttavaksi suorittamiseksi.

Kerroin alussa, miten päädyin tilanteeseen, jossa vaihtoehtona oli joko totaalinen romahdus suihkussa tai firman tuloskuntoon tahkoaminen. Valitsin tuloskunnon, koska luovuttaminen ei kuulu luonteeseeni. 

Koska luet tätä kirjoitusta, olet luultavasti hyvin samanlainen kuin minäkin. 

Arvostan ponnistelujasi enemmän kuin arvaatkaan. Olen ollut yrittäjänä kohta 16 vuotta, ja sinä aikana aika harva vastaantulleista ihmisistä on ymmärtänyt sitä painetta, tuskaa ja taakkaa, jota yrittäjänä joutuu päivittäin kantamaan. Ilon ja menestyksen hetkinä sinua kadehditaan, tappion ja tuskan hetkinä sinua halveksitaan – tai vielä pahempaa, ei huomata ollenkaan.

Yrittäjää ei vain ymmärrä kukaan niin hyvin kuin toinen yrittäjä.

Silti pitää jaksaa antaa itsestään kaiken, päivästä toiseen. Sitä ei kestä loputtomiin. Sinä et kestä loputtomiin. 

Väsymyksen tai vitutuksen vuoksi sinäkin teet vielä jonain päivänä tyhmän päätöksen, joka tulee sinulle tai terveydellesi kalliiksi. Päätöksen, jota et välttämättä olisi tehnyt, jos sinulla olisi ollut joku, jonka kanssa asiasta olisi voinut luottamuksellisesti keskustella ja pallotella vaihtoehtoja. 

Tätä varten yrityksissä on yleensä hallitus. Tai pitäisi olla. Käytännössä yrityksissä on yleensä hallituksessa puoliso tai muu sukulainen. Se ei riitä. Joskus hallituksessa on mukana pienosakkaita, mutta yrittäjän näkökulmasta pienosakkaat ovat useammin osa ongelmaa kuin ratkaisua. 

Jos edes oman hallituksen kanssa ei voi keskustella asioista täydellä luottamuksella ja avoimuudella, et todellakaan saa sitä, mitä tarvitset. 

Tarvitset parempaa. Ansaitset parempaa. Ansaitset turvallisen ympäristön, jossa voit kysyä tyhmiä, kertoa ongelmistasi ja löytää niihin ratkaisuja. Ansaitset mentorin, neuvonantajan ja hallitusammattilaisen, joka voi auttaa sinua etenemään oikeaan suuntaan. 

Ansaitset oman taskuhallituksen.

Mikä ihmeen taskuhallitus?

Tulostulva® Taskuhallitus on kuukausihintainen sparrauspalvelu. Ei ole huolta liian pientä tai asiaa liian suurta, josta et voisi keskustella 24/7. Jos löydät itsesi usein tuijottamassa yöllä kattoon firman asiat mielessä pyörien, tarvitset tätä palvelua kipeämmin kuin arvaatkaan. Akuuteissa asioissa voit soittaa minulle aina, vähemmän kiireiset hoidetaan ihmisten aikoihin valitsemallasi yhteydenpitovälineellä (WhatsApp, Signal tai sähköposti).

Tulostulva® Taskuhallitus on täydellinen sinulle, jos seuraavat asiat kuulostavat tutuilta:

 1. Et ole varma, mitä sinun kannattaisi tehdä seuraavaksi.
 2. Huomaat olevasi usein yksin päätösten kanssa.
 3. Sinulta ei tunnu löytävän aikaa keskittyä isoihin päätöksiin.
 4. Ainoa juttukaverisi on koira tai pälli serkku, jonka käsitys yrittämisestä on opittu demarien puolueohjelmasta tai verkostomarkkinoinnin myyntimateriaaleista.
 5. Hallituksen muodostaminen tuntuu liian työläältä tai et halua luovuttaa yrityksesi avaimia muille.

Muiden yrittäjien kokemuksia Tulostulva® Taskuhallituksesta

”Jannen raa’an rehelliset ja olennaiseen osuvat neuvot olivat ratkaisevia sekä yrityksen että yrittäjän hyvinvoinnin palauttamiseksi.”

– Nopeasti kasvaneen IT-yrityksen toimitusjohtaja ja pääosakas.

”Taskuhallitus on kyllä mieletön innovaatio. Saa sen mitä oikealta hallitukselta, mutta ei sitoudu juridisesti yhtään mihinkään. Diili on hävyttömän reilu asiakkaan kannalta.”

– Miika Soronen, Myyntikirjemestari.

”Olen vuosikausia tehnyt turvallista konsultointia, joka maksaa palkan ja on kelvollisen voitollista, mutta ei kuitenkaan eroa olennaisesti palkkatyöstä. Tähän kutinaan etsin raapimapuuta ja löysin sen. Keskustelu Jannen kanssa avasi silmäni aivan uudelle tavalle ajatella osaamistani ja keskustelua seuraavana yönä heräsin kirjoittamaan palvelukuvausta. Suosittelen tätä kymmenestä vastaantulijasta kymmenelle.

Timo Koola, Skadi Oy

”11 vuotta päätoimisena yrittäjänä olen huomannut, että tasaisin väliajoin johtamiani yrityksiä ja minua yrittäjänä vaivaa yksi asia: en saa käsissäni olevasta potentiaalista lähellekään parasta irti. Yömyöhään tuijoitan pankkitilin saldoa ja mietin: ”kauhea meininkin mutta missä kaikki rahat on?” Tavallaan kaikki on mainiosti mutta kehitys- ja kasvuhakuisena yrittäjänä tasannevaiheet syö miestä rotan lailla. Jannen kanssa huomasin, että parasta lääkettä tähän vaivaan on miettiä vastaukset niihin ratkaiseviin kysymyksiin, joita itse ei osaa kysyä. Kun samojen firmojen tuloksia, taseita ja prosesseja tuijottaa riittävän kauan on hankala huomata kaikki tekemiseen vuosien saatossa juurtuneet aika- ja energiasyöpöt sekä fokuksen siirtyminen pois sieltä mistä yrittäjänä saan kaikkein tärkeimmät asiat: paksun leivän pöytään ja vapauden tehdä sitä mistä tykkää silloin kun tykkää. Jannea haluan kiittää ammattitaitoisesta ja suoraviivaisesta sparrailusta johtamisessa, numeroissa ja yrittäjän elämässä ja erityisesti raakarehellisestä kovasta rakkaudesta: kysytään kysymyksiä, jotka mielellään lakaisisi maton alle mutta joista usein löytyy ratkaisun avain.”

– Joni Jaakkola, toimitusjohtaja, yrittäjä. Optimal Performance Oy.

Miksei normaalia hallitusta?

Ulkopuolisten hallitusjäsenten tuoma kokemus ja näkemys ovat kriittisiä hallitun kasvun ja menestymisen näkökulmasta. Jokaisella yrittäjällä tulisi olla tukenaan hallitus, joka auttaa strategisten päätösten kanssa, toimii typerien ideoiden jarruna ja tsemppaa vaikeissa paikoissa.

Jos haluat perustaa yrityksellesi toimivan hallituksen, lue kirjoittamani PK-yrittäjän hallitusopas. Sen latausohjeet löytyvät tämän sivun lopusta.

Realiteetti valitettavasti kuitenkin on, että ulkopuolisten hallitusjäsenten hankkiminen on yleensä hankalaa ja usein myös oman budjetin saavuttamattomissa. Arvonsa ymmärtävät hallitusammattilaiset kustantavat yritykselle helposti 1000 eurosta ylöspäin kuukaudessa, ja tuon päälle sitten tulevat vielä kokouspullat ja kahvittelut. Halvasta huvista ei siis ole kysymys.

Ja jos hallitustyöskentelyn ottaa tosissaan, hallituksen myötä byrokratia lisääntyy. Kalenteri täyttyy pakollisista tapaamisista ja pian huomaat olevasi jatkuvassa esityslistojen, pöytäkirjojen ja allekirjoitusten jahtaamisen oravanpyörässä. Yleensä yrittäjä kuitenkin ottaisi mieluummin puukon polveen kuin lisää uusia tehtäviä työlistalle.

Tulostulva® Taskuhallitus on kustannustehokas ja ennenkaikkea stressittömämpi vaihtoehto ulkopuoliselle hallitukselle.

Miksi minä?

Hyväksytty Hallituksen JäsenOlen ollut asiantuntijayrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä 15 vuotta. Sinä aikana kaikki mahdolliset kasvuhaasteet ja karikot ovat tulleet tutuksi. Olen myös suorittanut Hyväksytty Hallituksen Jäsen eli HHJ® tutkinnon.

Sinulla ei ole sellaista ongelmaa tai kämmiä, johon itse en olisi joskus kompastunut. En tule viisastelemaan norsunluutornista, vaan omat käteni ovat edelleen kuivuneen savikerroksen peitossa. Olen tehnyt konkan, onnistuneen exitin ja kaiken siltä väliltä.

Tiedän kokemuksesta, miten hankalaa hommaa yrittäminen voi olla.

Et ole yksin.

Kuinka paljon tämä maksaa?

Ilman hallituksen tuomaa ulkopuolista näkemystä yrityksesi on haavoittuvainen hölmöilyille, mutta hallituksen perustaminenkin voi olla vaivalloista, stressaavaa ja maksaa kymppitonneja vuodessa. Tulostulva® Taskuhallitus vähentää stressiäsi ja tuo yritykseesi ulkopuolisen näkemyksen hyvät puolet ilman kohtuutonta kustannusta ja byrokratiaa.

Tulostulva® Taskuhallitus maksaa normaalisti 590 €/kk. Koska olet selkeästi samankaltainen kuin minäkin, sinulle palvelu maksaa 490 €/kk + alv 24 %. Uskon nimittäin, että tulisimme hyvin toimeen. Muuten tuskin olisit jaksanut lukea tänne saakka.

Tarjoan Tulostulva® Taskuhallitukselle tietenkin törkeän takuun: jos et koe saavasi hyötyä ensimmäisen kuukauden aikana saamistasi neuvoista, saat rahasi takaisin. Senkin jälkeen voit irtisanoa sopimuksen minuutin varoitusajalla.

Käydäänkö töihin?

Pistä yhteystietosi alla olevaan viestikenttään niin sovitaan alustava etätapaaminen. Yhteydenotto ei maksa sinulle vielä mitään. Soiton/videopuhelun jälkeen päätät, tilaatko vai et.