reMarkable 2 – nimensä mukaisesti merkittävä muistiinpanoväline
Minulla on ollut aina viha-rakkaussuhde käsin kirjoittamiseen. Syytän tästä täysin kolmannen luokan opettajaani, joka haukkui käsialaani liian tyttömäiseksi ja koukeroiseksi. Sen jälkeen käsialastani eivät ole saaneet selvää farmaseutitkaan.
Luettavuudesta huolimatta olen kuitenkin tottunut kirjoittamaan asioita ylös käsin. Ja vaikka olen tietokoneiden kanssa varsin näppärä hahmottelemaan kompleksisiakin kokonaisuuksia (esimerkiksi tästä kaaviosta näet miten aivoni toimivat), mikään ei oikein voita paperin tuomaa vapautta. Aina kun täytyy lähteä ajattelun kanssa aivan nollista, ensimmäiset työkaluni ovat kynä ja paperi.
Muistiinpanoprosessi synnyttää kuitenkin tarpeetonta kitkaa. Toisaalta ajatuksia on pinottuna muistikirjoihin, toisaalta taas asiat jalostuvat vasta tietokoneella todellisiksi projekteiksi. Vaikka periaatteessa muistikirjat ovatkin kiva asia, en oikein tykkää että niitä kasaantuu nurkkiin pölyttymään. Ajatusten siirtäminen muistiinpanoista tietokoneellekin vaatii aina jonkinlaista skannailua.
Olen seurannut pidemmän aikaa norjalaisen reMarkablen matkaa konseptista oikeaksi tuotteeksi. ReMarkable on nyt virallisessa kakkosversiossaan, ja jatkuvan mainospommituksen pehmittämänä uskalsin viimein pistää laitteen tilaukseen. Pahimmat lastentaudit on selkeästi saatu korjattua.
Nyt kun reMarkable on ollut useamman viikon aktiivikäytössä, ei kaduta yhtään. Kapistus on mahtava.
Aikaisemmin suurin osa ajatustyöstäni tuli tehtyä vain tietokoneella. Vaikka työpisteen puitteet ovatkin ihan ok, tietokoneella istuessa puutuu usein sekä takamus että aivot. Tietokoneella on myös sen verran häiriötekijöitä, että ajatus lähtee liian helposti harhailemaan. ReMarkablen myötä olen saanut keskittyä ajattelutyöhön lempparipaikassani: nojatuolissa.
Koska reMarkablessa ei ole erillistä selainta, pelejä tai muita häiriötekijöitä, keskittyminen yhteen asiaan on helpompaa. ReMarkable soveltuu erityisen hyvin työhön, jossa täytyy kyetä keskittymään lukemiseen ja muistiinpanojen tekemiseen. Sitten kun on aika siirtyä ajatustyöstä toteutukseen, työtä on helppo jatkaa tietokoneella reMarkablen Connect -synkkauksen avulla.
Eräs parhaimmista reMarkablen ominaisuuksista on mielestäni kuitenkin se, että pienellä tunkkaamisella reMarkableen saa tehtyä mieleisiään muistikirjapohjia. Eli pohjan voi suunnitella esimerkiksi Applen Pages -ohjelmalla ja siirtää sen sitten reMarkableen muistikirjan pohjaksi. On aika päräyttävää, kun voi tehdä itselleen juuri sellaisen muistikirjapohjan kuin haluaa.
Kiitos räätälöitävien muistikirjapohjien, reMarkable on nyt korvannut arjessani kivuttomasti useat erilaiset fyysiset muistikirjat ja 12WBP -tavoitetyökalun. Bonuksena huomasin, että reMarkable auttoi minua erottelemään toisistaan työ- ja hupilukemisen: työasiat tulee nyt luettua reMarkablella ja iltalukeminen onnistuu sängyssä. Tämä helpottaa huomattavasti illan rauhoittamista ja parantaa unen laatua.
Koska reMarkablesta löytyy jo varsin kattavia tuotearvioita englanniksi (esimerkiksi: 1, 2 ja 3), en mene kovin syvällisesti plussiin tai miinuksiin. Selkeimmäksi miinukseksi sanottakoon reMarkablen hinta: laite ei ole halpa, ja osa toiminnoistakin on kuukausimaksun takana. Isoimpana plussana taas voin sanoa, että tämä on yksi parhaimmista muistiinpanovälineistä, mitä minulla koskaan on ollut.
Muistiinpanojen lisäksi kirjoitan edelleen päiväkirjaa. Aidon mustekynän tuntua laadukkaalle paperille reMarkable tuskin tulee koskaan korvaamaan.