Seitsemän somesääntöäni
Olen hiljalleen palannut samoilemaan someseinille (Rolle oli oikeassa). Jotain hyötyä Digital detoxista kuitenkin oli, koska nyt huomaan selkeästi miten paljon twitter polarisoi keskustelua. Tiesin, että ilman selkeitä sääntöjä itselleni hommat lähtee käsistä.
Siispä, tässä ovat minun seitsemän somesääntöäni.
- Seuraa laajasti erilaisia ihmisiä, mutta älä kuuntele kaikkia. Liittyy vahvasti seuraavaan kohtaan.
- Käytä listoja. Laita selaimessa twitterin etusivun sijasta laskeutumissivuksi oma lukittu seurattavien ihmisten lista. Ole tämän listan suhteen todella natsi. Jos näet kerrankin joltain seuratulta kommentin joka aiheuttaa tarpeetonta vitutusta tai on tarpeettomasti polarisoiva, poista hänet listalta. Listalle pääsee vain ihmisiä joiden twiittien laatuun voi aina luottaa (kuten Mikko Hyppönen ja Hämeenlinnan lahja maailmalle).
Bonus: voit seurata twitterin avoimia tilejä ilman että se näkyy kenellekään.
Tuplabonus: mainoksia näkyy omien kokemuksien mukaan vähemmän. - Älä anna ääripäiden edustajille näkyvyyttä tykkäämällä, jakamalla tai kommentoimalla. Tämä on suurin syy, miksi twitterin signal/noise -ratio on niin hirveää p*skaa. Fiksutkin ihmiset saattavat kirjoittaa 95 % asiaa, mutta sitten se loppu 5 % on jotain politisoitunutta vaahtoamista. Ja koska twitter on mitä twitter on, saat silmillesi todennäköisimmin juuri ne pahimmat 5 % viesteistä. Mitä enemmän raivoa, sitä enemmän näyttöjä mainoksille. Blokkaa ja hiljennä häiriköt armotta.
- Älä asenna twitterappia kännykkään. Tämän luulisi olevan aika selkeää, mutta sanon sen silti. Just don’t fucking do it. Twitterillä on oma paikkansa, ja se on selaimessa, kuten kaikki muutkin netin sivustot.
- Määrittele etukäteen aiheet joista kirjoitat. Itselleni turvallisia aiheita ovat bisnes, yrittäminen, lapset, perheeseen liittyvät kommellukset (luvan kanssa), omat kämmit, positiiviset huomiot maailmasta, salihommat, mielenkiintoiset tiedeuutiset, tekniikkaan liittyvät näkökulmat ja sellaiset twiittien kultakimpaleet, jotka voivat oikeasti muuttaa ihmisten elämää.
- Rajoita vahvasti aiheita joista kirjoitat. Vältettäviä aiheita ovat esimerkiksi politiikka, politisoituneet aiheet, julkkisten kommellukset, uskonto, maahanmuutto sekä yksittäiset lehtiartikkelit aiheista, joista ei ole mahdollisuutta saada selvyyttä toisen osapuolen näkemyksistä.
- Edellisten lisäksi yritän pitää sanansäiläni kurissa. Tiedän, että halutessani saisin nopeastikin tykkäyksiä ja ritvauksia aiheesta kuin aiheesta, mutta en halua enää antaa twitterin polarisaatiolle lisää polttoainetta. Säästän paukkuni mieluummin blogiini ja muihin kirjoitusprojekteihin.
Koitetaan mennä hetki vähän rauhallisemmin näillä ohjeilla. Ja kiitos jo etukäteen, jos huomaat että lipeän ja linjalta ja huomautat aiheesta!