Tervehdyttämiskonsultti auttaa pelastamaan pekonisi – mutta vain jos olet ajoissa liikkeellä
Osallistuin TMA Finland Ry:n järjestämälle TMC-kurssille (disclaimer, olen TMA Finland ry. hallituksen jäsen). Kurssin viimeinen osuus järjestettiin pitkästä aikaa lähitapaamisena, ja puhujina oli mielenkiintoinen kokoelma rahoitus- ja turnaround-alan ammattilaisia. Ensimmäistä kertaa eläissäni tuli sellainen olo, että olin hengenheimolaisteni joukossa. Eikä tarvinnut erikseen kauheasti selitellä, miksi kassavirtaennuste on kriittinen yrityksen menestymisen kannalta.
Turnaround management tai suomeksi yrityksen tervehdyttäminen ei ole monellekaan kauhean tuttu bisnes. Suomessa alan täyspäiväisiä ammattilaisia on kourallinen, ja onnistumisista harvoin huudellaan. Silti useimmat yritykset tarvitsevat tervehdyttämistoimia jossain vaiheessa elinkaartaan. Moni konkurssi olisi vältetty, jos yrittäjä olisi ottanut ajoissa yhteyttä alan ammattilaiseen aktiivisen odottelun sijasta.
Mutta milloin sitten kannattaa ottaa yhteyttä tervehdyttämiskonsulttiin? Yleensä tiedät kyllä itse, kun hommat alkavat mennä metsään. Mutta jos et ole aivan varma, tässä on muutamia tyypillisiä varoitusmerkkejä:
- firmasi tulos on huonompi kuin alalla yleensä tai miinuksella,
- myynnin heikkenemistä ei ole saatu pysäytettyä,
- yrityksesi kassa on heikko ja maksujen kanssa on toistuvia ongelmia,
- työntekijöiden (ja erityisesti avainhenkilöiden) vaihtuvuus on lisääntynyt merkittävästi,
- yrityksesi oma pääoma on sulanut huomattavasti tai menetetty kokonaan,
- alalla on tapahtunut tai tapahtumassa isoja muutoksia tai
- jos joudut miettimään jo toisen kerran mitä laskuja maksetaan ja mitä ei.
Jos mielessäsi ruksit tuolta listalta useamman kuin yhden kohdan, nyt on jo kiire. Valitettavan usein yrittäjät ottavat yhteyttä vasta sitten, kun taloudellinen liikkumavara on jo menetetty. Jos myrskypilviä nousee horisontissa, kannattaa olla yhteydessä mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin. 👇