Yrittäjä, älä anna menestyjien myrkyttää mieltäsi
Olen lukemisen ja ikuisen opiskelun ystävä. Mistään ei pääsääntöisesti saa niin hyvää ja edullista tietoa kuin aiheeseen liittyvistä bisneskirjoista.
Suhtautumiseni erilaisiin opinahjoihin on hieman ristiitainen. Periaatteessa erilaiset kurssit ja tutkinnot ovat tehokkaita tapoja saada jostain asiakokonaisuudesta hyvä yleiskäsitys. Käytännössä oppiminen jää näissä aina kuitenkin pintaraapaisuksi, eikä mikään kuitenkaan korvaa reaalimaailman kokemusta samojen asioiden parissa puuhastellessa. Varsinkaan, jos sitä joutuu tekemään omalla rahalla.
Molemmissa opiskelumuodoissa on kuitenkin yksi todella iso ongelma: pohjapäätelmät ovat selviytyjien saastuttamia.
Mitä tämä tarkoittaa?
Samalla tavalla kuin historia on voittajien kirjoittamaa, myös bisneskirjallisuus on menestyjien muokkaamaa. Aivomme on yksinkertaisesti johdotettu siten, että yritämme tunnistaa erilaisia tunnistettavia kuvioita kaikessa. Emme näe metsää puilta, vaikka kuinka yrittäisimme.
Asiaa kuvaa hyvin seuraava esimerkki toisesta maailmansodasta:
Pommittajalentäjän homma oli vaarallista, koska kukapa nyt haluaisi päästää vihulaisen konetta pommittamaan omaa kotikaupunkiaan tuusannuuskaksi. Taivaalle pistettiin puolustajien toimesta tietenkin sitten lyijyä niin paljon kuin IT-patteristoista irtosi. Osumasta riippuen pommittaja joko tippui taivaalta tai onnistui nilkuttamaan takaisin kotitukikohtaansa. Armeija tietenkin puolestaan pyrki panssaroimaan lentokoneidensa kriittiset kohdat, jotta lentäjät pystyisivät jatkamaan tehtävää toistekin.
Armeijan ratkaisu oli analysoida kotiin selvinneiden lentokoneiden rei’ät ja pyrkiä lisäämään niiden alueiden panssarointia. Se näytti tältä:
Ongelma tietenkin oli, että ne koneet, jotka eivät selvinneet, olivat ottaneet todennäköisesti osuman juuri sille alueelle, joissa selvinneissä koneissa ei näyttänyt olevan naarmuakaan. Pelkkien selvinneiden pommikoneiden tutkiminen aiheutti tulkintoihin vääristymän, jota tänäkin päivänä kutsutaan survivorship biakseksi.
Näemme siis sen, minkä haluamme nähdä. Vaatii systemaattista harjoittelua, että kykenee haastamaan omaa ajatteluaan erilaisten vääristymien näkökulmasta. Survivorship bias on yksi pahimmista ajatusvääristymistä, koska se on niin helppo niellä. Erityisesti aloittelevat yrittäjät ovat vääristymälle haavoittuvaisia. Kun maailman menestyneimmistä firmoista kirjoitetaan kirjoja, ne ovat yleensä tarinoita onnistumisista. Ja koska yrittäjät ovat innostuvaista sakkia, menestyneiden bisnesten käytäntöjen apinointi on vähän sama kuin nakkelisi ponnekaasuputeleita kaminaan.
Jos jokin asia on toiminut jossain muualla, mikään ei takaa, että se toimisi juuri sinun yrityksessäsi. Isolle yritykselle rakennettu johtamishärveli voi olla pahimmillaan jopa vaarallinen viritys liian pienelle yritykselle. Työkalut tulee siis aina valita tilanteen mukaan, eikä yksi työkalu tai prosessi tepsi kaikkiin ongelmiin.
Kirjat ovat väkeväksi tislattua viisautta – mutta muista varmistaa, ettet humallu muiden menestyksestä.